0

U toku godine izloženi smo oko 620 milirema radijacije koja dolazi delimično iz prirodnih izvora (npr. hrane koju jedemo) i uređaja koji su delo čovekovih ruku.

1. Vazduh i tlo

Radon je plemeniti gas, a najviše ga ima u zemljištu. Nastaje radioaktivnim raspadanjem radijuma. Prema statistici jedan je od najčešćih uzroka karcinoma.

2. Hrana

Gotovo sva hrana sadrži, makar u tragovima, radioaktivne elemente kalijum i radijum. To su veoma male vrednosti, koje na godišnjem nivou iznose oko 30 milirema. Banane su, na primer, voće poznato po sadržaju radioaktivnog izotopa, mada su u pitanju količine koje nisu štetne po zdravlje ljudi.

3. Sunce

Iako Zemljina atmosfera štiti od neprekidnih štetnih kosmičkih zračenja koja stižu na našu planetu odbijajući se od zvezda i drugih planeta, postoji određena količina ove vrste radijacije koja dopire do nas. Mesto života ima ulogu u tome kojoj količini radijacije smo izloženi, pa je tako na većoj nadmorskoj visini lakši prolazak UV zraka.

4. Letenje avionom

Od visine i širine aviona zavisi koliko će se zračenja asporbovati tokom leta. Tokom nekog prosečnog leta svaki putnik primi od 2 do 5 milirema, što je manje od polovine zdračenja koje se primi tokom rendgenskog snimanja grudnog koša (10 milirema).

5. Mobilni telefoni

San Francisko je preduzeo inicijativu da proizvođači mobilnih telefona na deklaracijama istaknu količinu zračenja koju emituju mobilni telefoni, ali ovi podaci još uvek nisu poznati javnosti.

Kao i tornjevi koji emituju radio talase i WI-FI mreže, i mobilni telefoni su izvori zračenja. Stručnjaci savetuju da se koriste slušalice za telefonske razgovore i da se telefon u toku spavanja ne drži u blizini glave.

Rem (engl. Rentgen Equivalent for Men) je merna jedinica koja označava količinu ekvivalentne doze ionizirajućeg zračenja. Nastala je na osnovu merne jedinice rendgen.

Izvor National Geographic.rs

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Zahvalna poza u seksu kod koje veličina nije bitna!

Previous article

Bravo, ljudino: U Sarajevu huligani turistima iz Srbije izbušili gume, čuveni Sejo im platio sve troškove!

Next article

You may also like

More in Zdravlje

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *