0

Čini se da se saga oko Huaweija i američke crne liste polako bliži kraju. Prema informacijama koje dolaze iz američkog ministarstva trgovine, licence američkim kompanijama za poslovanje s Huaweijem trebale bi biti odobrene „uskoro“.

Rezultat je to budućeg sklapanja novog trgovačkog sporazuma između SAD i Kine, koji će se uskoro održati na američkom tlu, u skladu sa željama predsjednika Trumpa koji će ga potpisati sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom.

Dvije strane su nakon iscrpljujućih pregovora koji su trajali mjesecima napokon uspjele postići dogovor oko završetka trgovačkog rata, a prema pisanju američkih medija, najveće zasluge odnosi kinesko pristajanje na povećan uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda.

Kao što je bilo i za očekivati i o čemu smo u više navrata pisali, Huawei je ovdje samo dio priče. Kako sada stvari stoje, američka strana je pristala na odobravanje licenci američkim kompanijama za poslovanje s Huaweijem, a njihov broj trenutno iznosi čak 260, tj. bitno više nego što je ministarstvo očekivalo.

Dodatnu težinu cijeloj priči daje podatak da su zbog prekida poslovanja ovog ljeta, odnosno stavljanja Huaweija na „entity“ listu, američke kompanije pretrpjele veću štetu nego sam Huawei.

U skladu s tim, očekuje se da i Google ponovno dobije dozvolu poslovanja s ovom kineskom kompanijom, što je Huaweiju od životne važnosti kad je proizvodnja pametnih telefona u pitanju, jer prodaja uređaja bez Googleovih aplikacija na tržištima izvan Kine u ovakvoj situaciji ne bi imala smisla. Naravno, Huawei uvijek može razviti vlastiti eko-sistem, ali znamo da bi takav put bio prilično trnovit i neizvjestan.

Što se infrastrukture tiče, SAD Huaweiju još uvijek odbija dopustiti pristup tržištu, navodeći odavno poznate priče o mogućnosti špijuniranja, bez obzira što za to nisu dostavile nijedan dokaz. Huawei je čak američkim kompanijama ponudio licenciranje svoje 5G tehnologije, ali na tu ponudu za sada nema odgovora.

(bloomberg/engadget/mobhr)

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Nova INTERNET PREVARA: Ukoliko na „Vajberu“ dobijete OVU PORUKU evo šta treba da URADITE!

Previous article

ŠIFRA VUK Tajni dokumenti JNA koji svedoče o NLO u Jugoslaviji

Next article

You may also like

More in Novosti

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *