0

Biolozi iz Rusije i evropskih zemalja otkrili su kako funkcioniše „srce“ telomeraze – fermenta čije uključivanje u organizam odraslog čoveka može njegove ćelije učiniti besmrtnim – naglašava se u članku objavljenom u časopisu Nucleic Acids Research.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

„Saznanja do kojih smo došli približila su nas shvatanju građe telomeraze, njenog funkcionisanja i regulacije. Iskoristićemo ih za stvaranje preparata koji će stimulisati i povećavati aktivnost telomeraze i produžavati život ćelija. Bićemo u stanju i da telomerazu smanjujemo tako i toliko da ćelije raka lišavamo besmrtnosti“ – objasnila je biolog Elena Rodina sa Moskovskog državnog univerziteta.

Prema njenim rečima, ćelije embriona i embrionalne matične ćelije praktično su sa tačke gledišta biologije besmrtne jer pod određenim uslovima mogu živeti večno i deliti se neograničen broj puta. S druge strane, ćelije u telu odraslog čoveka posle 40-50 ciklusa gube sposobnost da se dele i ulaze u fazu starenja.

Geni od kojih zavisi telomeraza u ćelijama odraslih organizama su isključeni, a ruski i evropski naučnici sada rade na tome da ih `prinude` da ga i dalje proizvode ili da stvore veštačku zamenu za telomerazu.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da je to belančevina koja funkcioniše kao kseroks: učitava molekulu RNK i kopira je u DNK buduće ćelije, a zatim spaja (lepi) nove kopije.

Ključni u celom tom procesu, odnosno telomerazi je jedan njen segment koji su nazvali TEN.

Pretpostavlja se da on igra ulogu svojevrsnog kontrolora.

Izvor: Fakti. org

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Essential sprema radikalno drugačiji model telefona

Previous article

Vlasnici iPhone 11 telefona, žale se kako stakla na telefonima lako grebu

Next article

You may also like

More in Novosti

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *