0

U posljednje vrijeme izuzetno je popularan četbot na sajtu ChatGPT koji, makar po pisanju svjetskih medija daje izvanredne odgovore i pomaže ljudima u raznim oblastima, ali sa Crnom Gorom nije tako.

Vještačka inteligencija je postala neizbježna u našem svakodnevnom životu. Možemo je vidjeti u mnogim različitim oblastima, od medicinske tehnologije do automobilske industrije. U posljednje vrijeme izuzetno je popularan četbot na sajtu ChatGPT koji, makar po pisanju svjetskih medija daje izvanredne odgovore i pomaže ljudima u raznim oblastima. On radi sve, od domaćih zadataka i lektira za osnovce i srednjoškolce do pisanja istorijskih tekstova, pa čak i predviđanja.

Međutim, kada je u pitanju istorija Crne Gore, koja je tradicionalno pod pritiskom politizacije i oko koje postoje politička trvenja punih trideset godina, ni sam ChatGPT nije moga da usaglasi protivrječne istorijske izvore.

Za početak, ovaj četbot nema odgovor kada su u pitanju društvena predviđanja za 2023. godinu.

,,Nažalost, ne mogu da vam kažem šta očekuje građane Crne Gore u 2023. godini jer moj datum „Knowledge cutoff“ je 2021. godina, a ne mogu da pristupim aktuelnim informacijama. Međutim, mogu da vam pomognem da pronađete odgovore na bilo koja druga pitanja koja imate“ odgovor je četbot-a.

Na pitanje ,,gdje je počeo ustanak u Crnoj Gori u Drugom svjetskom ratu?“ odgovor je porazan.

,,Crnogorski ustanak u Drugom svjetskom ratu počeo je 13. jula 1941. godine u mjestu Pljevlja u Crnoj Gori. Ustanak su podigli četnici vođeni kapetanom Dražom Mihailovićem, koji su se borili protiv okupatora – nacističke Njemačke i fašističke Italije. Ustanak se proširio na veći dio Crne Gore, a četnici su se sukobljavali i sa partizanima, vođenim Josipom Brozom Titom, koji su takođe pokrenuli ustanak protiv okupatora. Ustanak u Crnoj Gori završio se teškim porazom četnika i pobjedom partizana, koji su poslije Drugog svjetskog rata postali vlast u Crnoj Gori“, bio je njegov odgovor.

Vjerujemo da se i prosječni građanin osjeća zbunjeno kao i četbot vještačke inteligencije kada je u putanju trenutna interpretacija crnogorske istorije, što pokazuje i politička situacija u Crnoj Gori.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Crnogorac dao otkaz u gradskoj upravi jer nije radio ništa

Previous article

Procureo snimak TV duela između Mandića i Đukanovića (VIDEO)

Next article

You may also like

More in Balkan

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *