0

Milica Đurđević Stamenkovski iz desničarske stranke Zavetnici je kazala da je to vjerovatno prvi put da se u „Domu Narodne skupštine okupe gotovo svi Srbi predsjednici opština i predsjednici skupština opština iz Crne Gore.

Predsjednici opština Nikšić, Berane i Mojkovac, Marko Kovačević, Vuko Todorović i Vesko Delić, kao i predsjednici skupština opština Danilovgrad, Herceg Novi i Tivat, Velimir Đoković, Ivan Otović i Miljan Marković učestvovali su u decembru na sjednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije.

Osim javnih funkcionera, učestvovali su i Emilo Labudović iz Srpske kuće, Momčilo Vuksanović iz Srpskog nacionalnog savjeta, urednik IN4S Gojko Raičević.

Na sjednici se razgovaralo o položaju i perspektivi Srba u Crnoj Gori.

Sjednica je održana 13. decembra prošle godine, a predsjednica Odbora je Milica Đurđević Stamenkovski iz desničarske stranke Zavetnici.

Ona je kazala da je to vjerovatno prvi put da se u „Domu Narodne skupštine okupe gotovo svi Srbi predsjednici opština i predsjednici skupština opština iz Crne Gore“.

Dodala je da srpski narod u Crnoj Gori „već dugo živi teško“.

Ona je kazala da predstavnici zakonodavne vlasti i rukovodstvo Srbije poštuju suverenitet Crne Gore, ali da ne mogu da prihvate da je „naš narod u Crnoj Gori u inostranstvu“.

Ministar Vlade Srbije bez portfelja, zadužen da predlaže mjere i učestvuje u koordinaciji aktivnosti u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom Đorđe Milićević, poželio je dobrodošlicu svim gostima pozdravivši ih riječima: „Dobrodošli u svoju kuću“.

„Za Republiku Srbiju je od vitalnog interesa briga o svom narodu ma gdje on bio, a politika Vlade Republike Srbije usmjerena ka Srbima koji žive u regionu je jedna od ključnih stubova djelovanja naše spoljne politike“, zaključio je Milićević.

O položaju Srba u Crnoj Gori je svoj sud dao i Arno Gujon direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i rekao je da je položaj nezadovoljavajući, „iako je bolji od onog kakav je bio.“

„Politička situacija u Crnoj Gori stvara neprijatnost srpskom narodu, i dovodi se i u pitanje vjera i indentitet srpskog naroda. Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu je finansirala veliki broj projekata u Crnoj Gori, između ostalog, jedan od njih je i škola srpskog jezika za strance u Nikšiću“, kazao je Gujon.

Naglasio je da je budžet za dijasporu i Srbe u regionu za 2023. godinu, tri puta veći u odnosnu na 2022. godinu.

 

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Cijene na staro inače slijede kazne!

Previous article

Poljaci se boje hrvatskog iskustva

Next article

You may also like

More in Balkan

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *