0

Američki predsednik Donald Trump oštro je demantovao navode da razmišlja o ukidanju sankcija za Huawei, ali i odbacio navode o produženju roka važenja izuzeća od sankcija. Da podsetimo, nakon uvođenja sankcija kompaniji Huawei, američka administracija je uvela privremene dozvole za funkcionisanje koja ističe danas, 19. avgusta. 

“Ne želim da poslujem sa kompanijom Huawei jer je ona pretnja po nacionalnu bezbednost”, rekao je američki predsednik. “Zaista ne želimo da poslujemo s njima…veoma je teško ustanoviti šta je od onoga što dolazi Huawei proizveo, a šta nije. Da podsetimo, nedavno je tokom G20 samita Trump najavio da bi u slučaju postizanja dogovora sa Kinom sankcije za Huawei mogle biti ublažene, ali do toga nije došlo.

Službenici američkog ministarstva finansija su pre i tokom vikenda izneli navode da će privremene dozvole biti izdate na novi period od 90 dana. Iako je mnogima delovalo da će se prosto ući u ciklus izdavanja privremenih tromesečnih dozvola, oštra reakcija američkog predsednika je bacila sumnju na nastavak dosadašnje prakse. Privremena generalna dozvola je izdata da bi se “olakšalo poslovanje američkih kompanija”, izjavio je Larry Kudlow, savetnik američkog predsednika, rekavši da je to bio isključivi cilj licence za Huawei. Takođe, rekao je da je to bio gest dobre volje u okviru trgovinskih pregovora sa Kinom, koji ipak nisu uspeli, niti su rezultovali dogovorom između dve ekonomske velesile.

Američki predsednik Trump je rekao da će uskoro doneti odluku. Ukoliko ona bude negativna, Huawei bi mogao da ostane bez pristupa Google servisima. To ne bi pogodilo do sada sertifikovane i objavljene telefone, ali bi moglo dosta da utiče na dolazeće modele, posebno na Mate 30 seriju, koja će biti predstavljena krajem septembra i od koje u kineskoj kompaniji očekuju puno. Naravno, uvek je moguće da Trump prihvati savete administracije i izda novu privremenu dozvolu na 90 dana.

(pcpress)

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Opasne i zastrašujuće stvari koje su bile dopuštene u prošlosti!

Previous article

83500 obrazaca za šivenje, Potpuno besplatni za skidanje

Next article

You may also like

More in Novosti

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *