0
BANJALUKA – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da niko ne može da spreči da Republika Srpska obeleži svoj 31. rođendan i naglasio da bi odustajanje od 9. januara značilo poništavanje istorije.

„Bez obzira na sve svetske mešetare i one koji su tražili da se od toga odustane, naši su ljudi ostali uporni i mi to moramo da poštujemo“, rekao je.

milorad, dodik,

Izvor: EPA (GEORG HOCHMUTH)

Podsetio je da je 9. januara 1992. godine donesena odluka o formiranju Srpske Republike BiH koja je nekoliko meseci kasnije dobila naziv Republika Srpska.

„Donesen je i Ustav 28. februara, a sve se desilo pre ijednog opaljenog metka na prostoru BiH, što znači da je Republika Srpska stvorena u miru i u miru i obeležava svoj dan“, rekao je Dodik i dodao da to šta, kako kaže, razni administratori i mešetari o tome misle, je njihov problem.

Predsednik je poručio da se taj dan ne može pomeriti.

„Ako bi bio pomeren samo na sledeći dan, time bi bila poništena istorija, a mi nemamo nameru da to činimo“, rekao je Dodik.

Istakao je da je cilj defilea u Istočnom Sarajevu okupljanje građana toga kraja, a ne izazivanje bilo koga u Sarajevu.

„Te morbidne ideje o tome da će oni sprečiti autobuse govori o njima, a ne o nama. Očigledno da je neko pod uticajem stranaca rekao da nema tih barikada“, naveo je Dodik i istakao da je bila nepotrebna najava protesta povodom Dana Republike u Kantonu Sarajevo, prenela je RTRS.

Primarno je da Srpska sačuva svoje interese

U promenjenim geopolitičkim okolnostima primarno je da Srpska sačuva svoje interese i da ne zauzima stranu ni u jednom sukobu, poručio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„Naš primarni stav je da nećemo da se mešamo u sukob u kojem su dva, i to pravoslavna naroda, dve zemlje sa kojima imamo dobre odnose. Mi smo iskusili sankcije i posledice koje one vuku za sobom, mi to ne želimo nikome, posebno ne onima koji su pokazivali i pokazuju razumevanje za našu političku poziciju zasnovanu na Dejtonskom mirovnom sporazumu“, rekao je Dodik za banjalučki Glas Srpske u odgovoru na pitanje da li će Srpska zadržati stav da ne uvodi sankcije Rusiji.

Paradoksalno je, kazao je, da sankcije Ruskoj Federaciji zagovaraju federalni političari, koji imaju veću korist od ruskog gasa nego Republika Srpska.

„Podsetiću vas da samo tri odsto tog gasa koristi Republika Srpska, preostalih 97 odsto ide u FBiH“, rekao je Dodik.

Istina je, kazao je, da su pojedini ambasadori, mimo volje i odluke Predsedništva BiH, glasali za neke rezolucije protiv Ruske Federacije, na šta su iz Srpske ukazivali, protiv nekih pokrenuli i postupke, ali da je odlično poznato kako funkcionišu stvari u BiH, kao i da je spoljna politika uvek refleksija unutrašnje.

Na pitanje da li se mogu očekivati veći pritisci na BiH, a time i na Srpsku iz Brisela zbog činjenice da je BiH dobila status kandidata za članstvo u EU, Dodik je rekao da je BiH kolateral izmenjenih odnosa na međunarodnom planu, da je pritisaka bilo i biće ih, ali da je na Republici Srpskoj da se trudi da sačuva svoje interese, a to je da ni u jednom sukobu ne zauzima stranu.

On smatra da Republika Srpska na tom putu može jačati svoje institucije i položaj u BiH, jer se BiH po svojoj složenosti ne razlikuje mnogo od ostalih država članica EU.

Dodik je podsetio da se i sa mesta srpskog člana Predsedništva BiH trudio da maksimalno afirmiše ustavna prava Republike Srpske i da jača njene institucionalne kapacitete.

Istakao je da se to ogledalo i kroz potezanje vitalnog nacionalnog interesa.

Poručio je da Republika Srpska ne odustaje ni od čega što joj pripada po Ustavu BiH, te ocenio da je u BiH predugo trajalo bavljenje pitanjima o kojima nema saglasnosti.

Rekao je da Srpska nikada nije bežala od saradnje i da sve što je u interesu njenih građana mora biti i interes Vlade Srpske.

„Meni su jednako važni susreti i saradnja sa Srbijom, Ruskom Federacijom, Kinom, Mađarskom, Grčkom, kao i oni sa Briselom, Vašingtonom i Berlinom“, naveo je predsednik Srpske.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

KFOR odgovorio na zahtev o povratku srpskih bezbednosnih snaga na KiM

Previous article

Šta smo saznali o Marsu protekle godine (VIDEO)

Next article

You may also like

More in Balkan

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *