0

Ove sedmice SpaceX-ova raketa Falcon 9 u orbitu je lansirala još jednu “pošiljku” od 60 komunikacionih satelita koji imaju upotpuniti konstelaciju Starlink. S ovim lansiranjem u orbiti kruži ukupno 240 satelita (od kojih je 60 testnih) čiji će zadatak biti stvoriti mrežu i donijeti brzu i dostupnu internet vezu u bilo koji dio svijeta. Ovaj plan trebao bi se provesti u djelo do 2024. godine, kada bi oko Zemlje moglo kružiti i do 12 hiljada satelita.

Povodom najnovijeg uspješnog lansiranja šef SpaceX-a Elon Musk na Twitteru je odgovorio na neka pitanja zainteresiranih. Prvi puta je tako otkrio kako će izgledati antena za hvatanje njihovog signala kod kuće. Prema njegovim riječima bit će to “NLO na štapu”, vrlo jednostavnog dizajna i lak za korištenje.

Nakon što ga korisnik uključi u struju i okrene prema nebu, terminal će automatski prilagođavati svoju poziciju prema dostupnim satelitima.

Kako bi počeli s pružanjem usluga pristupa Internetu u Sjevernoj Americi, SpaceX mora lansirati još najmanje četiri serije po 60 satelita, napisao je Musk. Na kraju bi Starlink trebao postati “megakonstelacija” s oko 42 hiljade satelita koji kruže oko cijelog planeta i u svaki njegov kutak donose brzi pristup Internetu.

Astronomska zajednica već sada kritikuje ovaj potez jer bi tako velika količina objekata koji orbitiraju u gustoj mreži oko Zemlje mogla vrlo negativno utjecati na mogućnost posmatranja i snimanja nebeskih objekata. Ali SpaceX se na to ne obazire već najavljuje sve češća lansiranja, pa bi se u narednim mjesecima ona mogla događati svake dvije sedmice, nadopunjujući svakim lansiranjem konstelaciju s dodatnih 60 satelita.

SpaceX je već sada najaktivnija svemirska kompanija po broju lansiranja te vlasnik najvećeg broja aktivnih satelita u orbiti.

@elonmusk

Looks like a thin, flat, round UFO on a stick. Starlink Terminal has motors to self-adjust optimal angle to view sky. Instructions are simply:
– Plug in socket
– Point at sky
These instructions work in either order. No training required.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Još jedan pogrešan Windows 10 update

Previous article

Novi renderi Huawei P40 Pro telefona prikazuju 5 kamera

Next article

You may also like

More in Novosti

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *