Emir Kusturica
0

Emir Kusturica dobitnik je nagrade „Dejan Medaković“ za 2022. godinu, za knjigu „Vidiš li da ne vidim“ o nobelovcu Peteru Handkeu, javlja portal 021.rs, a prenosi N1.

Nagradu dodeljuje novosadska izdavačka kuća „Prometej“, a žiri na čelu sa predsednikom Boškom Suvajdžićem doneo je jednoglasnu odluku da ovogodišnji laureat bude Kusturica za knjigu koju je objavila Srpska književna zadruga, piše 021.rs.

Emir Kusturica je napisao bogatu, slojevitu, uzbudljivu, biografsku i ličnu knjigu – putopis i životopis Petera Handkea. Pred nama je memoarska publikacija, fantazmagorijsko štivo, pogled u detinjstvo i zastrašujuća distopija, ali iznad svega potresna i uzbudljiva priča o velikom savremeniku i istinskoj umetnosti koja nadmašuje sve prepreke i barijere ideologizovane i shematizovane savremenosti“, navodi žiri.

Kusturica je na dodeli nagrade istakao da ovakve nagrade predstavljaju ideju da je ideologija „viša sfera i da ona odjekuje moral“.

„Ljudski život i vekovi iza nas uspravili su čoveka do najviše tačke i sad imam utisak da se, kao u ‘Epu o Gilgamešu’, svi trude da mu te noge svežu i da skinu koga god da uzleti i vrate na zemlju, i ako može još dublje – pod zemlju. Ovakvi skupovi i nagrade služe kao najveće uporište slobodne individue i slobodnog čoveka“, rekao je Emir Kusturica.

Dosadašnji laureati su Momo Kapor, Miodrag B. Protić, Mirko Demić, Vasilije Krestić, Radivoje Stokanov i brojni drugi.

Izvor: N1

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Nacija na sedativima! U Crnoj Gori građani popili više od dva miliona bromazepama

Previous article

Novi soj korone u Srbiji, situacija se pogoršava

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *