Epoksidna smola
0

Da li ste ikada ušli u restoran i vidjeli drvene stolove sa novčićima, čepovima ili morskim školjkama “zakopanim” unutar njih? Možda ste vidjeli šank koji ima visok sjaj? Ukoliko niste, makar ste odgledali jedan od mnoštva video tutorijala, gdje kreativci širom svijeta izrađuju namještaj, nakit ili neke druge ukrase. Epoksi smola (epoxy resin) doživljava globalni bum među Uradi sam zajednicom.

epoksi smola (epoxy resin)

Epoksid, epoksi smola (epoxy resin) se formira kada se smola pomiješa sa učvršćivačem. Poznata je i kao poliepoksid. Ove dvije komponente (smola i učvršćivač) dolaze u tečnom obliku. Nakon što se pomiješaju, postepeno postaju čvrst, kristalno čist i izuzetno izdržljiv materijal.

epoksi smola (epoxy resin)
Može se koristiti za pričvršćivanje predmeta koji su dekorativni na drvo ili staklo, a potom dodati sloj epoksida kako  bi se zaštitile kreativne ideje.
Iako treba razmisliti o upotrebi maltera ili neke druge vrste punjenja; epoksi smola se može koristiti za popunjavanje  praznina između drvenih letvica ili pak pločica.
epoksi smola (epoxy resin)

Za šta se koristi epoksi smola?

U prošlosti se epoksi smola uglavnom koristila za plovila. Odlična je alternativa za stakloplastiku i mnogo je lakše raditi sa njom, posebno na ravnim površinama.

Danas, se koristi mnogo više. Često je koriste za zaštitu drvenih površina, podova, oblaganje cementa, dekupaž i sl.

Koji epoksid treba da koristite?

Kada kupujete epoksi smolu, kvalitet je mnogo važniji od cijene!

Jako je važno odabrati epoksi smolu koja pri miješanju ne stvara/zadržava previše mjehura vazduha. Mjehuri ne predstavljaju problem jer ih je moguće ukloniti toplotnim izvorom (toplotni fen) tokom procesa sušenja. Ali svakako mnogo je jednostavnije i cijeli postupak je kraći, ukoliko se mjehuri ne pojavljuju.

Većina brendova na tržištu je samonivelišuća, ali možda ćete željeti da provjerite, da biste se uverili da je u stanju da se samostalno podesi (izravna). Pri odabiru epoksi smole, takođe treba da uzmete u obzir vrijeme rada epoksi smole. Većina epoksida omogućava 20 do 30 minuta rada, ali na to se može uticati spoljašnjom temperaturom. Ovo znači da tokom tog perioda imate mogućnost manipulacije materijalom. Nakon toga šta ste napravili, napravili ste.

Otpornost na UV zračenje

Ovo je jedna od najvažnijih stavki pri odabiru epoksi smole. Kako kupujete eposkid, uvjerite se da je brend UV otporan. Ako koristite neku vrstu epoksida koja nije otporna na UV zračenje, možete očekivati da će vremenom požutjeti. Većina brendova je dizajnirana za unutrašnju upotrebu. Oni mogu postati žuti kada su izloženi UV zracima.

Čak i ako kreirate sto koji nikada neće videti sunčeve svjetlosti, predlažemo da se ipak uvjerite da ima UV zaštitnu masu koja blokira zrake koji mogu da dođu kroz prozore ili vrata.

Nanošenje epoksi smole

Obično je najbolje prvo nanijeti veoma tanak sloj epoksida koji će poslužiti kao dalja vezivna površina. Ako nanosite veoma tanak sloj epoksida na drvo,  prije nego što pređete na deblji sloj, smanjićete vjerovatnoću stvaranja mjehurića u epoksidu.

Da biste nanijeli ovaj tanki sloj, koristite sunđerastu četku umjesto četke za farbu.

Većina smješa smole i učvršćivača se jednostavno miješa i sipa. U većini slučajeva, potrebno je samo miješati dovoljno dugo da bi se promiješalo i smjesa oslobodila mjehurića.

Ako završite sa mjehurićima vazduha unutar epoksida, trebalo bi da koristite toplotni fen. To će pomoći mjehurićima da pronađu svoj put na gore van iz epoksida umjesto da se stvrdnu unutar njega.

Izvor Kukica

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Huawei predstavio Nova 5i Pro telefon

Previous article

Šestogodišnja djevojčica od zarade sa YouTube kupila zgradu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *