0
Facebook je tokom proteklih godina često kupovao male kompanije s dobrim i zanimljivim rješenjima te ta rješenja ugrađivao u svoje najpoznatije aplikacije. No, posljednja u nizu kupovina mogla bi ga staviti uz bok s najvećim svjetskim igračima – Google i Apple.

Naime, Facebook je kupio švedski startup Mapillary, koji koristi naprednu tehnologiju za stvaranje tačnih i pouzdanih navigacionih mapa.

Od prvog dana Mapillary je bio predan izgradnji globalne platforme koja bi omogućila svima da dobiju slike i podatke koje trebaju kako bi mogli stvarati još bolje karte. Danas možemo objaviti kako je Mapillary postao dio Facebooka ne bi li pridonio njihovim nastojanjima za otvoreno mapiranje, stoji u objavi koju potpisuje jedan od suosnivača, Jan Erik Solem.

Kako je pojasnio, dvije kompanije dijele zajednički cilj izgradnje alata i tehnologija kojima bi se poboljšale mape kroz kombinaciju mašinskog učenja, satelitskih snimki i partnerstva s drugim kartografima.

Mapillary u izradi svojih mapa ne koristi samo najmoderniju tehnologiju, već i više od milijardu fotografija koje su na njihovim stranicama učitali korisnici kako bi pomogli u stvaranju iscrpnijih mapa.

Takve mape, nastale kombinacijom tehnologije i širokih masa, omogućavaju bolje procjenjivanje pojave gužvni na pojedinim cestama, radova ili jednostavno ritma na semaforima.

U sklopu Facebooka, “snaga” Mapillaryja najbolje će se ogledati u opciji Facebook Marketplace, jer će omogućiti korisnicima da dobiju preciznije informacije gdje se neka kompanija nalazi i kako doći do nje. Naime, trenutno Facebook koristi kombinaciju Googleovih i Appleovih karata koje ne moraju uvijek biti ažurirane i precizne.

U kombinaciji s gomilom korisničkih podataka koje Facebook prikuplja, stvaranje preciznih karata u stvarnom vremenu moglo bi ga uvesti u ravnopravnu utrku s najvećim svjetskim igračima poput Googlea i Applea.

(zimo)

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Danas je na sjevernoj hemisferi počelo ljeto

Previous article

Kako ispravno očistiti mobilni telefon

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *