0

Ilijino oružje – strjelica od kamena, odnosno neolitska kamena sjekira, smatra se strjelicom od groma.
U gore navedenim primjerima dobili smo odgovor da je oružje gromovnika Ilije grom, kamena strijela (munja).

Seljaci u Homolju vjeruju:

„da su grom i tresak šiljaste strelice koje sveti Ilija iz ruku baca na đavola. Tamo kada padne grom ili tresak, naročito kad padne u planini i rascepi koje drvo, vele da se oseća miris sličan barutu, opaža se gar i vidi se jasan izvijugan trag kuda je prošla strelica“ (Milosavljević, S. M. S. e. zbornik, knj. XIX. str. 390., navodi Đorđević, T. 1958:108)

„Što je u topa tane“, zapisuje Vuk S. Karadžić,“ono je u groma strjelica: kad grom gdje udari, ona ode u zemlju, a poslije nekoliko godina iziđe na zemlju, pa je onda mnogi nađu (kamen bjelutak koliko veliki orah, glatko zatesan sa mnogijeh strana, te su na njemu postali mnogi uglovi, i ostave je ili nose uza se, kao kakvu amajliju (valjda od groma?) (Karadžić, V. S. Srp. rječnik, natuknica grmljeti, navodi Đorđević, T. 1958:108, navodi i Belaj, V. 1998:93)

Na Kosovu i u Metohiji posle grmljavine poneko iz zemlje iskopa nekakav kristal, veličine koliko orah i veći“. To se zove strjelica. Narod vjeruje da njome gađa (strijelja) sveti Ilija s neba đavole uz grmljavinu. (Elezović, G l. Rečnik kosovsko-metohijskog dijalekta, natuknica strelica.

Turci u Ohridu nazivaju gromovnu strjelicu jelb’r’m taši što znači gromovni kamen, navodi Đorđević, T. 1958:108)

U Beranama „grom bije mahom bijelom strijelicom, koja ima oblik i veličinu jednovog zrna. Kad udari grom strijelica se zavije duboku u zemlju, pa odatle za sedam godina izađe na površinu zemlje”. (Lutovac, M. priroda i nauka za 1929, str. 40, navodi Đorđević, T. 1958:108)

U Skopskoj Kotlini „kad grom udari u zemlju prodre u dubinu za četrdeset metara, pa se postepeno vraća na površinu u toku četrdeset godina“, i tek onda se mogu naći njegovi kristali. (Filipović, M. S. S. e. zbornik, knj. LIV, str. 511, navodi Đorđević, T. 1958:108)

U Hercegovini, strjelica je staklasti kamen za koji narod vjeruje da je pao s neba kad je negdje udario grom ili strijela. (Bratić, T. A. Glas. Zem. muzeja, knj. VII, str. 233; Dučić, St. S. e. zbornik, knj. XLVIII, str. 332, navodi Đorđević, T. 1958:108)

Sl. 2a-b. / Fig. 2a-b. Prapovijesna sjekira („strilni kamen“) s Baba lokve.

U Bukovini, u Dalmaciji gromovna strijela se zove strjelica iz nebesa. Priča se da kad pukne grom strjelica ode u zemlju, te devete godine isklija iz zemlje i tako se nađe, ako je tko zabilježio gdje je grom udario. (Ardalić, V. Zbor. za nar. život, knj. VII, str. 294, navodi Đorđević, T. 1958:108)

U Rogatici, u Bosni, narod zove strijelicama od groma „kamene strijelice i sjekire što se iskapaju u neolitskim naseljima“. (Dragičević, T. Glasn. Zem. muzeja, knj. XIX, str. 491, navodi Đorđević, T. 1958:108-109)
U podravskom Lukovišću (Lakócsa) zapisao sam sličnu predaju o gromu koji kada udari u zemlju i nakon nekoliko godina izlazi iz nje te su s njim trli vime kravama da daju više mlijeka, odnosno „vračilje“ (vračare) su trle nogu bolesnom čovjeku da ozdravi.

U Hrvatskom zagorju kamene sjekire nazivaju „strelni kamen“ ili „strele“. (Balen-Letunić 1981:54-6, navodi Belaj, V. 1998:91)

Mnogobrojna su predanja u Slovenaca:
„Kedar udari, prileti v hišo kamenita strela. Sedem let je pod zemljo, potem pa pririje na svitlo. Moj oče so tri take strele našli, in jih za tram dejali, naj bi v hišo ne vrezalo.“ (Belaj, V. 1998:88)

Rusi smatraju da kada udari grom u zemlju tada on nakon sedam godina izlazi na površinu a zovu ga „gromovnaja strela“. Ponegdje su govorili da su to munje sv. Ilije. Zapisana je i molitva svetomu Iliji za zaštite u boju, koja u prijevodi glasi: u imenu svetog Ilije od krvarenja i od strjelica, i metka i (?) i topovske kugle stoj, ne idi k meni. (Ivanickij 1896:135, br. 7, navodi Belaj, V. 1998:93)

Vjerovanja, zabilježena kod pojedinih slavenskih naroda, vrlo su slična (Mosynsky 1967:487-489, navodi Belaj, V. 1998:92): munja kod udaraca u zemlju utone 7 lakata, ponegdje 40 aršina duboko, a nakon 7 godina odnosno 40 dana ponovno izađe na površinu. Budući da prema narodnom vjerovanju grom neće udariti dvaput na isto mjesto, dobro je imati okamenjenu munju u kući, jer tada neće grom udariti u nju.

Poljaci su takav kamen zvali kamien piorunowy (piorun u poljskom jednostavno znači „grom“. (Belaj, V. 1998:92)

U bjeloruskom Poljesju zapisani tekst u prijevodu glasi:

„kada negdje udari grom, to kao da bi se ukopao, jer u zemlji se može naći tu munja, a ona sama tek nakon sedam godina izlazi na površinu. Takve munje u nas zovu perunovim strjelama (munjama).“ (Ivanov-Toporov 1974:85, navodi Belaj, V. 1998:92)

Takva vjerovanja pribilježena su i u Nijemaca (Olbrich 1919/30, navodi Belaj, V. 1998:93). A riječ je o nađenoj neolitičkoj sjekiri zvanoj Donnerstein, Donnerkeil, Donneaxt (hromov kamen, klin, sjekira) pa i Donnerhammer, Strahlstein (gromov čekić, strijelni kamen). Munja potone u zemlju 7 ili 9 hvati duboko ili tako duboko kako je visok crkveni toranj. Ponovno će izaći na površinu nakon 7 ili 9 godina. Rabili su ju za obranu pred munjom, u pučkom ljekarništvu, pomagala je u lovu, zakopali bi ju u njivu da polje bolje rodi. (Belaj, V. 1998:93)
Slična vjerovanja imamo u Skandinaviji, u starome Rimu, u Mađara, Mordvina uz Volgu. (Belaj, V. 1998:94)“ – Đuro Franković.

Izvor Svevlad

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Šestogodišnja djevojčica od zarade sa YouTube kupila zgradu

Previous article

ŠPANSKA ŠKOLA UČI DJEČAKE KUĆNIM POSLOVIMA

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *