0

Kada pomislite na premium phablet, vjerovatno sam prvo na pamet pada Samsungova Note serija, no još od kraja 2014. godine, Huawei ima takmičara za to mjesto u vidu Ascend Mate 7 phableta.

2015. godine, Huawei je napustio Ascend oznaku i krajem iste, odnosno prije nekih šest mjeseci, predstavio nasljednika u vidu Mate 8 phableta koji sa prethodnikom dijeli sve ono po čemu je Mate 7 stekao popularnost, ali uz mnogobrojna poboljšanja.

I odmah na poletku vam recenzije ćemo vam otkriti, kategorija premium phableta ima novog kralja i on se zove Huawei Mate 8.

Hardver

Huawei Mate 8 stiže sa IPS-Neo LCD ekranom od 6 inča, rezolucije 1920×1080 piksela. Opremljen je HiSilicon Kirin 950 čipsetom koji ima četiri ARM Cortex A72 procesorska jezgra koja rade na 2.3 GHz za intenzivnije zadatke i četiri ARM Cortex A53 jezgra koja rade na 1.8 GHz za manje zahtjevne zadatke. Grafički dio čipseta pokreće ARM Mali-T880 MP4 grafika. Uređaj koji smo mi dobili na test je opremljen sa 3 GB radne i 32 GB skladišne memorije, dok postoji i verzija sa 4 GB radne i 64 GB skladišne memorije. Zadnja kamera posjeduje senzor od 16 megapiksela veličine 1/28″ sa f/2.0 blendom, optičkom stabilizacijom slike i dvotonskim LED blicem, a prednja kamera ima senzor od 8 megapiksela sa f/2.4 blendom. Postoji i verzija koja prihvata dvije SIM kartice, s tim što slijedi moderne trendove gdje druga SIM kartica dijeli mjesto sa microSD karticom. Baterija je odličnih 4,000 mAh. Čitač otiska prsta se podrazumjeva na uređaju te klase.

Dimenzije Huawei Mate 8 telefona su velikih 157.1 x 80.6 x 7.9 mm, a težina je 185 grama.

Dizajn i izrada

Kada prvi put uzmete Huawei Mate 8 u ruku, jednostavno morate biti oduševljeni kvalitetom izrade. Za razliku od mnogih metalnih telefona kod kojih metalni poklopac djeluje nekako šuplje i tanko, kod Mate 8 telefona djeluje kao da je čitav telefon jedan metalni blok sa staklom s prednje strane. Rijetko koji telefon ostavlja tako impresivan utisak zaista vrhunske izrade, kao Mate 8. Uz sve to, Huawei se odlučio na ravne, a ne zaobljene bočne ivice, što je dobra odluka jer tako telegn na klizi iz ruku uprkos svojim velikim dimenzijama.

Kompletna prednja strane Huawei Mate 8 telefona je prekrivena staklom, uz veoma tanku lijevu i desnu ivicu ekrana. Na samom vrhu prednje strane je slušalica u centru, a sa desne strane se nalazi selfi kamera i senzori. Na dnu prednje strane, ispod ekrana je srebreni Huawei logo. Na gornjoj ivici telefona je 3.5 mm ulaz za slušalice i ambijentalni mikrofon. Na donjoj se nalazi centralno smješteni microUSB konektor za punjač, lijevo od njega su prorezi za mikrofon, a desno za zvučnik. Na lijevoj ivici se nalazi mjesto za SIM i microSD kartice, a na desnoj Power dugme kao i dugme za kontrolu jačine zvuka. Na zadnjoj strani telefona se pri vrhu nalazi centralno postavljena kamera, ispod koje je senzor otiska prsta. Lijevo od kamere, čiji objektiv viri iz tijela telefona manje nego na Huawei Mate S, ali više nego na idealno ravnom Huawei P8 telefonu, nalazi se dvotonski blic.

Ekran

Recezent je do skoro koristio Huawei P8 kao jedan od dva primarna telefona. A jedan od razloga za korištenje navedenog je odličan ekran koji je izrađen u IPS-NEO LCD tehnologiji. Ekran istog tipa, ali drastično većih dimanzija, odnosno punih 6 inča, se nalazi i na Huawei Mate 8 telefonu. Sjajne boje, odlični uglovi gledanja i mogućnost podešavanje temperature boja na ekranu je ono što ovaj ekran stavlja ispred velikog broja ekrana drugih poznatih brendova.

Zbog velikih dimenzija ekrana, telefon je pomalo nezgodan za korištenje jednom rukom, odnosno ako se odlučite koristiti jednom rukom, možete sigurno računati da će vam telefon ubrzo ispasti. No za one koji koriste telefon sa dvije ruke, korištenje ovog uređaja je zausta užitak.

Dimenzije Huawei Mate 8 telefona su praktično istovjetne onim koje ima Apple iPhone 6/6s Plus, a ekran je veći za 0.5 inča. Onda vam je jasno koliko dobar posao je Huawei napravio sa ekranom Mate 8 telefona.

Napomenimo kako Huawei svoje telefone fabrički isporukuje sa PVC folijom preko ekrana. To je svakako potez za pozdraviti. Sitnica, ali znači.

Kamera

Kamera je dobila veliki skok kvalitet u odnosu na Huawei P8 i Mate S uređaje. Nije da su kamere u navedenim telefonima loše, daleko od toga, ali zadnja kamera na Huawei Mate 8 je veliki napredak. Kamera ima senzor veličine 1/2.8″ i rezolucije 16 megapiksela uz optičku stabilizaciju koja zaista radi fenomenalan posao i sa stabilizacijom video snimaka smo posebno impresionirani.

Prednja kamera od 8 megapiksela je doživjela još veći napredak. Slobodno ćemo se usuditi napisati kako su pri dobrom osvjetljenju, fotografije koje pravi selfi kamera Huawei Mate 8 telefona, bolje od fotografija koje pravi glavna kamera mnogih telefona srednje klase. Pogledajte priloženi video.

Kada je u pitanju softverska strana Huawei Mate 8 kamera, možemo reći kao je to već standard kojeg se Huawei drži neko vrijeme. Pored moda koji služi za za tzv. slikanje svjetlom i kojam autor recenzije, nikada nije našao svrhu, prisutni svu svi modovi kakvi se očekuju od jednog premium uređaja. Ubrzano i usporeno snimanje, manuelni mod, mod za uljepšavanje kao i Super Night mod od ranije poznat sa Huawei telefona gdje se putem duge ekspozicije dobijaju zaista impresivne noćne fotografije uz uslov da telefon mora biti potpuno miran tokom fotografisanja.

Zvuk

Kvalitetom zvuka i posebno jačinom zvučnika smo se zaista oduševili. Zvuk je zaista ugodan i glasan. Izmjerili smo 82 dB prilikom testiranja snage zvučnika i to je potvrđeno u praksi jer autor recenzije nije prespavao niti jedan put kada ga je budio alarm Huawei Mate 8 telefona, a vjerujete da je to uspjeh.

Kvalitet razgovora je odličan. Mikrofoni Mate 8 telefona odlično rade svoj posao i možemo sa zadovoljstvom potvrditi da je Huawei Mate 8 imao prijem na mjestima na kojim su se mnogi drugi telefoni mučili da razgovor bude razumljiv.

Softver

Potpuno očekivano Huawei Mate 8 stiže sa Android Marshmallow koji je nadograđen četvrtom generacijom Huawei Emotion UI-ja. A kao svaka prethodna generacija i ova verzija fen
omenalno izgleda, veoma je konfigurabilna i naravno ima mogućnost izmjena tema. Launcher je tipičan za telefone koji dolaze iz Kine, odnosno u pitanju je launcher bez ladice za aplikacije, tj. sve aplikacije su raspoređene na početnim ekranima u stilu iPhone.

Prisutne su aplikacije tipične za Huawei poput ogledala, kompasa ili odlične tastature, a vidjećete u priloženim slikama koliko je u uloženo truda u dizajn svake aplikacije. Da sve ne bude idealno, tu je nemogućnost deinstalacije Google aplikacija, ali to se ne može uzeti kao mana jer istu imaju i telefoni drugih proizvođača. Ali s druge strane moguće je deinstalirati recimo Twitter ili Facebook aplikacije.

Inače, kada je software u pitanju, Huawei Mate 8 ima mogućnost izbora veoma malenog fonta za prikaz sadržaja, što uz njegov veliki 6-inčni ekran čini Mate 8 savršenim uređajem za korisnike koji konzumiraju veliki broj informacija u toku dana, poput mailova, poslovne korespondencije, čitanja knjiga, itd.

Utisci u radu i baterija

Kirin 950 čipset, koji pokreće Huawei Mate 8, je do dolaska Qualcomm Snapdragon 820 čipseta bio najmoćniji mobilni čipset. Sasvim je razumljivo da telefon radi potpuno glatko, bez i jednog trenutka da zastane. Na isti način rade i igre poput Godfire ili Real Racing 3, a posebno nas je impresioniralo što se Mate 8 ni nakon družeg igranja nije pretjerano zagrijao. Očigledno je zbog dimenzija telefona bilo moguće napraviti pristojno hlađenje.

Tako snažni čipseti kod većine drugih telefona znače kompromis po pitanju baterije, kada je Huawei Mate 8 u pitanju, kompromisa nije bilo jer je isti opremljen baterijom od 4,000 mAh. Šta to znači? To znači da će vam Huawei Mate 8 izdržati cjelodnevni rad sa uključenim GPS-om i 3G mrežom, te na kraju dana ostati još malo baterije. Konkretnije na našem testu baterije, Huawei Mate 8 je izdržao nevjerovatnih 7 sati i 47 minuta aktivnog rada sa jednim punjenjem baterije.

Zaista impresivan rezultat koji će oduševiti svakog ko treba telefon premium karakteristik, ali da ne mora štediti na upotrebi telefona kako bi baterija izdržala cijeli dan.

Zaključak

Huawei je sa svojim Mate 7 telefonom pokazao kako može napraviti phablet koji je konkurentan Samsungovoj Note seriji, dok je sa Mate 8 telefonom pokazao da može osvojiti i titulu najboljeg phableta na tržištu. Huawei Mate 8 sa svojim velikim ekranom od 6 inča i baterijom koja traje skoro 8 sati aktivnog korištenja uređaja jednostavno je trenutno najbolji phablet koji možete kupiti u ovom trenutku. Bilo da ste poslovni korisnik koji želu uređaj na kojem će pored konzumiranja sadržaja isti moći i kreirati ili ste gejmer koji sebi može priuštiti uređaj ove klase, sa Mate 8 definitivno nećete pogriješiti. Boljeg uređaja u kategoriji phableta u ovom trenutku nema.

Balkan Android se zahvaljuje kompaniji Huawei na ustupljenom uređaju na test.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Huawei P8 lite – test i recenzija

Previous article

Cubot Note S – recenzija i test

Next article

You may also like

More in Tehnologija

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *