0
sdr

Kada je prošle godine, Huawei po prvi put predstavio telefon koji nosi istu oznaku kao premium telefon za tu godinu, ali uz Lite dodatak, telelefon pod imenom P8 Lite je bio pristojan i dobra kupovina za svoju cijenu, ali iskreno nije baš bio vrijedan oznake zaista sjajnog Huawei P8 uređaja.

Kakav uređaj sa Lite oznakom nam je ove godine Huawei ustupio na test, te da li dijeli još nešto pored izgleda sa prošlogodišnjim P8 modelom, pročitajte u slijedećim redovima.

Hardver

Huawei P9 Lite ima ekran sa prošlogodišnjeg P8 modela, odnosno u pitanju je 5.2 inčni ekran 1080p rezolucije IPS LCD tipa. Pokreće ga HiSilicon Kirin 650 čipset koji ima osam Cortex-A53 jezgara od čega četiri rade na 2.0 GHz, a četiri na 1.7 GHz čim je postignuta energetska efikasnost, dok grafički dio čipseta čini Mali-T830MP2 grafičko jezgro. Što se tiče memorije, postoji verzija od 2 GB ili 3 GB radne memorije uparene sa 16 GB skladišne memorije, a obe su proširive sa microSD karticama do 256 GB. Zadnja kamera je opremljena senzorom od 13 megapiksela, prednja senzorom od 8 megapiksela. Baterija je kapaciteta 3,000 mAh, telefon posjeduje senzor otiska prsta, a dimenzije su 146.8 x 72.6 x 7.5 mm i težina je 147 grama.

Nama je na test stigao uređaj sa oznakom Huawei VNS-L21 koji ima 2 GB radne memorije.

Dizajn i izrada

Kada prvi put ugladete Huawei P9 Lite, lako ga možete zamijeniti za Huawei P8 telefon jer su uređaji praktično istog izgleda izuzev nekoliko razlika od kojih je najočiglednija ta što je pozadina P9 Lite izrađena od plastike i što P9 Lite posjeduje senzor otiska prsta sa zadnje strane. Ostale razlike su suptilne prirode, poput toga da li je senzor prednje kamere na lijevoj ili desnoj strani, prorezi za mikrofon i zvuk sa donje strane su okrugli na P9 Lite, a elipsasti na P8, ćoškovi telefona blago zaobljeni u P9 stilu, isl. no kvalitet izrade Huawei P9 Lite je odličan i navedena plasična pozadina po nama nije smetnja, dok je ostatak zaista kvalitetno odrađen.

Prednja strana P9 Lite telefona je kompletno prekrivana staklom, na vrhu iznad ekrana se nalazi centralno smješten zvučnik, a sa njegove lijeve strane su senzori te prednja kamera. Ispod ekrana se nalazi Huawei logo kao i na starijem bratu P9. Sa zadnje strane telefona se nalazi kamera i blic u gornjem lijevom ćošku, ispod njih se nalazi centralno postavljen senzor otiska prsta, a pri dnu je ponovo Huawei logo. Na gornjoj ivici telefona možemo pronaći 3.5 mm audio priključak i ambijentalni mikrofon, dok se na donjoj ivici nalazi centralno smješten microUSB priključak za punjenje, lijevo se nalaze prorezi za mikrofon sa lijeve strane i prorezi za zvučnik sa desne strane. Desna ivica telefona ima samo dva tastera, Power taster za uključivanje i gašenje telefona, odnosno buđenje i taster za kontroju jačine zvuka. Lijeva ivica na sebi ima samo otvor za SIM i microSD kartice.

Huawei P9 Lite stiže u tri boje, to su crna, bijela i srebrena, a nama je na test stigao bijeli.

Ekran

Ekran Huawei P9 Lite telefona je kao i kod telefona koje sliči veličine 5.2 inča, odnosno za 0.2 inča je veći od ekrana na P8 Lite telefonu. U pitanju je ekran IPS LCD tipa i Full HD rezolucije, odnosno 1920 x 1080 piksela što čini gustinu ekrana od 423 piksela po inču. Ekran ima odlične boje i svjetlinu, a obe karakteristike se mogu softverski podešavati.

U cjenovnoj klasi u koju spada Huawei P9 Lite nema uređaja sa QHD rezolucijom, bar nama nije poznato da ima, a navedena relozucija je svakako i pretjerana kada su u pitanju ekrani manji od 5.5 inča. Sve u svemu, odličan ekran, dobre svjetline koji je odlično čitljiv na suncu.

Kamera

Glavna kamera koja se nalazi na Huawei P9 Lite telefonu je istih specifikacija kao na Huawei P8 telefonu. U pitanju je kamera opremljena senzorom od 13 megapiksela veličine 1/3 inča sa otvorom blende f/2.0 i veličinom piksela od 1.12 mikrona. No kamere se ne ponašaju isto. Huawei P8 ima Sony RGWB BSI senzor koji ima jedan bijeli piksel pored standardnih crvenih, zelenih i plavih i zbog toga ima nešto ispranije boje na dobrom svjetlu, ali prilično dobre fotografije u uslovima lošijeg osvjetljenja. Huawei P9 Lite pravi fotografije sa boljim i jasnijim bojama od prošlogodišnjeg Huawei premium uređaja kada su u pitanju fotografije u uslovima boljeg osvjetljenja, ali kada je u pitanju fotografisanje u uslovima lošijeg osvjetljenja P9 Lite zaostaje za Huawei P8 uređajem jer su fotografije dosta tamnije. No, s obzirom da velika većina korisnika koristi blic u uslovima lošijeg osvjetljenja, pitanje je koliko je to realno minus posebno jer se kamera ponaša upravo onako kako se i očekuje od uređaja cjenovnog razreda u koji Huawei P9 Lite spada. Napomenimo još kako kamera nema optičku stabilizaciju, a prisutne su opcije poput snimanja ubrzanog ili susporenog videa.

Selfi kamera bi se već mogla ocijeniti identičnom kao na Huawei P8 telefonu, odnosno malo ispranije fotografije u uslovima boljeg osvjetljenja, te svjetlije fotografije u uslovima lošijeg osvjetljenja. Sve u svemu, s obzirom da su mlađe osobe predominantni kupci telefona cjenovnog ranga u koji Huawei P9 Lite spada, takve karakteristike su poželjne s obzirom da većina pravi selfije na proslavama, noćnim izlascima, isl.

Kako trenutno imamo problema s uploadom većih fotografija na hosting, primjere fotografija napravljene Huawei P9 Lite telefonom možete preuzeti sa ovog linka, dok je ispod nalaze po jedna fotografija napravljena Huawei P8 i P9 Lite telefonima kako bu mogli vidjeti razliku između P9 Lite i prošlogodišnjeg premium Huawei telefona.

Zvuk

Kada je zvuk u pitanju, Huawei P9 Lite je tipičan predstavnik srednje i više kategorije Huawei telefona. Zvuk je čist, glasan i jasan. Izmjerili smo jačinu od 81 decibela kada je zvuk zvona pojačan na maksimum.

Kada je prijem i čistoća telefonskih poziva u pitanju, P9 Lite je još jednom pokazao da je Huawei odličan izbor napravio na tom što su P9 Lite napravili sličnim P8 telefonu koji je nekrunisanji kralj dobrog prijema iz našeg iskustva. Čak i u uslovima gdje drugi uređaji nisu uspjeli napraviti ni jedan poziv bez problema, Huawei P9 Lite je savršeno radio. Takođe, po uzoru na P8, Huawei je za mikrofon stavio rešetke, a ne samo jednu rupicu, tako da je i zvuk koji stiže našim sagovornicima tokom testiranja bio bez prekida i veoma jasan.

Softver

Huawei P9 Lite stiže sa Androidom 6.0 Marshmallow i Huaweijevim EmotionUI korisničkim interfejsom u poslednjoj, odnosno verziji 4.1. Telefon zaista brzo radi, softver je ispeglan i dotjeran, te nismo primjetili niti jedan softverski problem kakav se dešavao recimo na P8 telefonu sa ulaskom u imenik na Viberu (isti je otklonjen ažuriranjem Huawei P8 na Android 6.0 i EMUI 4.0).

Sve što smo pisali do sada za aplikacije koje stižu sa Huawei telefonima poput kompasa ili ogledala, vrijedi i sada. Google aplikacije je i dalje nemoguće deinstalirati, ali to se ne može uzeti kao mana jer istu imaju i telefoni drugih proizvođača. S druge strane moguće je deinstalirati recimo Twitter ili Facebook aplikacije te onih nekoliko probnih igara koje stižu s telefonom.

Utisci u radu i baterija

Huawei P9 Lite se tokom testa odlično ponašao. Telefon se ne grije, glatko radi, a baterija traje čak duže nego na Huawei P9 telefonu, ali to je i razumljivo s obzirom na slabiji procesor.

S druge strane, taj procesor možda jeste slabiji nego u velikom bratu P9, ali definitivno lako obavlja sve zadatke. Prelasci iz aplikacije u aplikaciju su brzi, igre rade bez problema, kompletan utisak koji telefon ostavlja u radu je onakav kakav ostavlja i sam telefon kada ga fizički uzmete u ruku. Premium uređaj na kojem se uštedilo na sitnicama koje ne smetaju, poput plastike na pozadini telefona, koji ima nadprosječno dobar čipset za svoju cjenovnu kategoriju i odlično trajanje baterije.

Zaključak

Utisci o ovom telefonu se mogu sumirati u jednu riječ na engleskom jeziku – bestbuy. U svojoj cjenovnoj kategoriji teško da ima konkurenciju ako tražite telefon iza kojeg stoji veliki proizvođač i robna marka. U toku mjesec dana testa, četiri osobe su nas pitale kakav je telefon kada su čuli da mu je cijena oko 280 evra, tri od tih osoba su kupile Huawei P9 Lite nakon našeg odgovora i igranja s telefon od par minuta i sve tri su prezadovoljne. Smatramo da to dovoljno govori o Huawei P9 Lite telefonu.

Zahvaljujemo se kompaniji Huawei na ustupljenom uređaju.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Catepillar CAT B15Q – recenzija i test

Previous article

Huawei P9 – recenzija i test

Next article

You may also like

More in Tehnologija

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *