0

Iran planira da ograniči pristup aplikaciji za dopisivanje Telegram zbog zaštite nacionalne bezbednosti. Odluka o blokiranju Telegrama doneta je na najvišem nivou i ta aplikacija će biti zamenjena sličnim lokalnim sistemom, prenosi iranski sajt Mashreghnews.ir, pozivajući se na predsednika odbora za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku u iranskom parlamentu Aledina Borojardja.

Prema njegovim rečima, zabrana Telegram applikacije je odgovor na destruktivnu ulogu, koju je ta aplikacija imala tokom prošlogodišnjih antivladinih protesta u Iranu, u kojima je život izgubilo 25 osoba, a više od 5.000 ljudi je uhapšeno.

Telegram, koji ima oko 40 miliona korisnika u Iranu, bio je privremeno blokiran tokom antivladinih protesta u januaru. Ipak, oko 10 odsto korisnika uspelo je i tad da ga koristi preko različitih tehničkih premošćenja.

Aplikacija Telegram je besplatan servis za slanje poruka koji može da se koristi na “pametnim” mobilnim telefonima i na kompjuterima. Popularna je zbog jake zaštite poruka, koja je čini jednim od najsigurnijih kanala komunikacije, ali je iz tog razloga koriste i ekstremisti i druge kriminalne grupe. Telegram su 2013. osnovala dva brata, Rusi Nikolaj i Pavel Durov, a koristi ga i Džulijan Asanž.

               

(mobit)

INSTAGRAM OPEN BALKAN

m:go aplikacija – brzo i lako do interneta

Previous article

Xiaomi će donijeti MIUI 9.5 na 30 telefona

Next article

You may also like

More in Tehnologija

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *