0

Kalibracija baterije Android uređaja može biti rješenje za probleme sa baterijom vašem Androida. Inače, danas su problemi sa baterijom su jedan od najvećih uzročnika glavobolja za korisnike pametnih telefona. Nekada su baterije na mobitelima mogle trajati po nekoliko dana na jednom punjenju a kada se trajanje baterije smanji ispod 2 dana smatralo se da je zamjena iste neophodna.

Današnji telefoni su davno prerasli samu funkciju telefona te su vremenom crpili sve više resursa zahvaljujući čemu je trajanje baterije po punjenju svedeno na dan ili eventualno dva. Međutim, ako ste primijetili da se trajanje baterije po punjenju osjetno smanjilo u odnosu na prije, to bi moglo značiti da trebate razmotriti kalibraciju (podešavanje) baterije. Danas ćemo detaljno objasniti kako sama kalibracija baterije funkcionira i kako je uraditi.

Prije svega, ako ste imali probleme sa trajanjem vaše baterije, možete prvo pogledati naše savjete za duže trajanje baterije telefona, kao i test u vezi načina produženja njenog trajanja. Ako se trajanje baterije i performanse nastave smanjivati čak i nakon što ste uradili sve iz naša navedena 2 članka, onda je vrijeme da pokušate kalibrirati (podesiti) bateriju. Jedan od najočitijih znakova da bi se to trebalo uraditi jeste ubrzano pražnjenje baterije ili odbijanje uređaja da započne punjenje.

Korisnici koji su se susretali sa ovakvim problemima će vjerovatno sa potpunom sigurnošću ustvrditi da je oštećena baterija ili čak sam uređaj. Istina je da to može biti razlog ali prije nego što uradite nešto drastično, preporučujemo vam da pokušate ispravno kalibrirati bateriju.

Šta znači kalibrirati bateriju na vašem Androidu?

Android ima postavku poznatu kao Battery Stats (statistike baterije) koja pokazuje kapacitet baterije kada je puna ili prazna. Problem je da ponekad može doći do poremećaja u funkcioniranju Battery Statsa, te će vam se zbog toga prikazivati krive informacije o stanju baterije, što za posljedicu ima da se telefon ugasi i prije nego što se nivo baterije spusti na 0%. Proces kalibracije baterije će korigirati informacije na ispravne.

Objašnjenje procesa kalibracije podijelit ćemo u 2 dijela:

 1. Kalibracija na uređajima kojima nije urađen root (tj. koji imaju fabričku verziju Android sistema od proizvođača)
 2. Kalibracija na uređajima kojima je urađen root (tj. koji imaju Android verziju sistema koja nije od proizvođača nego nešto poput CyanogenModa i sl.)

Ako imate dilemu je li na vašem uređaju urađen root ili ne, onda sa Play Storea preuzmite aplikaciju Root Checker koja će to provjeriti za vas.

google play button

Kalibracija na uređajima kojima nije urađen root

Prvi metod

 1. Provjerite kapacitet baterije, koji možete vidjeti na samoj bateriji uređaja ili iz specifikacija uređaja na internetu. Kapacitet baterije izražen je u miliamper satima (mAh), pogledajte zaokruženi dio baterije na slici ispod.

samsung-baterija

 1. Instalirajte aplikaciju Current Widget: Battery Monitor sa Play Storea

google play button

 1. Pokrenite Current Widget: Battery Monitor. Ova aplikacija pokazaće vam nivo napunjenosti baterije u miliamper satima (mAh). Punite vaš telefon dok ne dostignete ukupan iznos miliamper sati koji je naveden na bateriji (u slučaju baterije sa slike iznad to bi bilo 1000 mAh).
 2. Kad se dođe do traženog iznosa, ugasite telefon pa ponovo pokrenite. Vaša baterije će sada biti napunjena na 100% i u teoriji više ne bi trebala uzrokovati probleme.

Drugi metod

 1. Napunite do kraja bateriju sa upaljenim telefonom. Kada telefon bude u potpunosti napunjen, isključite punjač iz telefona i ugasite ga.
 2. Nakon što se telefon ugasio, uključite punjač u telefon i pustite da se ponovo napuni do 100%.
 3. Isključite punjač, upalite telefon i odaberite opciju u PostavkeEkran da se ekran nikako ne gasi. Ako nema opcije da se ne gasi nikako, onda odaberite najduže dostupno vrijeme.
 4. Uključite punjač u telefon i sačekajte da se ponovno napuni do kraja
 5. Nakon toga, isključite punjač ponovo i nemojte pokretati telefon dok se telefon sam ne isključi nakon što dostigne 0% baterije.
 6. Nakon što se ugasi, ponovo ga napunite do kraja.

Sada bi sve trebalo raditi pravilno. Podešenje trajanja osvjetljenja sada možete slobodno vratiti na normalno. Znamo da je ovaj metod malo naporan jer zahtijeva uključivanje i isključivanje punjača po više puta ali se mora raditi ovako ako očekujete pozitivne rezultate.

Kalibracija na uređajima kojima je urađen root

Prvi metod

 1. Instalirajte aplikaciju Battery Calibration sa Play Storea.

google play button

 1. Uključite punjač u telefon i pustite da se napuni do 100%
 2. Pokrenite Battery Calibration aplikaciju i pogledajte broj ispred ‘mV’ koji se nalazi do pokazivača procenata (pogledati sliku ispod) . Taj broj će nastaviti rasti. Ako broj nastavi rasti i nakon što baterija dostigne 100%, nastavite puniti telefon. battery-calibration
 3.  Kad brojevi prestanu rasti i baterija bude napunjena na 100%, dodirnite Battery Calibration dugme a zatim restartirajte telefon. Trenutni nivo bit će memorisan kao nivo maksimalnog kapaciteta a stara informacija u Battery Stats će biti izbrisana nakon što nova ispravna informacija sa ispravnim podacima bude kreirana.

Ako ovaj metod ne bude radio, probajte naredni metod.

Drugi metod

 1. Uđite u Recovery  mode na vašem Androidu i dođite do sekcije Advanced, gdje ćete naći opciju wipe battery stats. Ovo će izbrisati sve prethodno napravljene kalibracije bez obzira da li ih napravio sam korisnik ili kad se vršila instalacija ROM-a.
 2. Morate u potpunosti isprazniti bateriju a zatim povezati telefon na punjač. Ovo mora biti urađeno bez ikakvih ometanja i sa isključenim uređajem.
 3. Kad punjenje dostigne 100%, upalite telefon opet sa uključenim punjačem i otvorite aplikaciju Battery Calibration.
 4. Idite na srednje dugme, nakon čega će se pojaviti pitanje sa SuperUser dozvolama za pristup i tu ćete ići na accept.
 5. Ubrzo nakon toga, pojavit će se poruka da je kalibracija uspješna. Dodirnite OK, isključite punjač iz telefona i zatvorite aplikaciju.

To je to. Jeste li isprobali ove metode? Znate li neke druge metode za rješavanje problema sa baterijom i koje?

 (izvori: androidpit.com, lostintechnology.com)

INSTAGRAM OPEN BALKAN

11 najboljih aplikacija za uređivanje slika na Androidu

Previous article

Apple sprema sopstevene ekrane sa MicroLED tehnologijom

Next article

You may also like

More in Tehnologija

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *