0

Vladina nova platforma “Code for Montenegro” zvanično će početi sa radom 15. decembra, a njen cilj je uključivanje što većeg broja stručnjaka u rješavanje digitalnih problema i izazova -i to na volonterskoj osnovi. Start platforme biće obilježen širokom promocijom i pozivom zainteresovanima da se onlajn putem jave Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija, koje je i osmislilo cijeli projekat, pišu Dnevne.

“Platforma ‘Code for Montenegro’ nastala je iz potrebe da se dobre prakse u dijelu povezanosti digitalne transformacije i javne uprave iz privatne industrije, civilnog i akademskog sektora prenesu na javnu upravu”, navodi se u informaciji o pokretanju još jednog Vladinog programa koji, za razliku od dosadašnjih, ne uključuje krupne i rizične ekonomske “zahvate” čija posljedica lako može biti bankrot države.

Ministarka Tamara Srzentić vješto je ukomponovala modele koje je upoznala tokom višegodišnjeg rada u državnoj administraciji Kalifornije i SAD iako bi neki koraci mogli biti preambiciozni za crnogorsko društvo čija digitalna pismenost nije na zavidnom nivou. Uzor su programi The Presidential Innovation Fellows (Društvo predsjedničkih inovatora) i Digital Corps (Digitalni korpus) koji su dio usluga američke vlade.

“Njima se spajaju talentovane osobe iz oblasti tehnologija i inovacija sa vrhunskim javnim službenicima i kreatorima promjena, koji rade na najvišim nivoima Vlade SAD, kako bi zajednički radili na nekim od najvećih izazova u javnoj administraciji. Takođe, platforma je nastala po uzoru na neprofitne ogranizacije ‘Code for America’ i ‘Codingit Forward’, koje imaju za cilj rješavanje najvećih izazova građana u SAD uključivanjem tehnologa, lidera i aktivista na volonterskoj osnovi”, precizira se u informaciji Ministarstva o radu budućeg tijela.

Dodaje se još jedan uzor platforma “US Digital Response”, koja je “o mogućila da se brojni volonteri iz raznih oblasti uključe i pomognu američkoj naciji” u rješavanju velikih izazova poput pandemije i ublažavanja posljedica ekonomske krize.

Svakako ohrabruje činjenica da rad ove platforme za sada nema vremensko ograničenje, što bi u srednjem roku moglo dati i prve rezultate.

“Code for Montenegro” imaće tri takozvana programa cjeline u okviru kojih očekuju pomoć i saradnju različitih ciljnih grupa.

Program “Saradnici u inovacijama” namijenjen je već ostvarenim stručnjacima iz privatnog, civilnog i akademskog sektora, koji treba da pomognu udaljeni digitalnom razvoju države. Ministarstvo je, navodno, već zavrijedilo pomoć najvećih kompanija u Crnoj Gori, koji će im ustupati svoje eksperte za upravljanje proizvodima, komunikaciju, marketing, IT, analitiku, dizajn, strateško planiranje, istraživanje i liderstvo.

Ovaj program je, kako stoji u informaciji, već uspostavljen sredinom ove godine i neće biti ograničen na Crnu Goru, pače “lokalni eksperti imati priliku da razmijene iskustva”. Iako se zainteresovani pridružuju platformi na volonterskoj osnovi, u informaciji se navodi kako je “saradnja moguća u punom kapacitetu radnog vremena”.

Za priključivanje programu, saradnici će “u dogovoru sa matičnom kompanijom uzeti odsustvo sa svog trenutnog radnog mjesta i pridružiti se Vladinom timu na šest mjeseci, počevši od februara 2022”. Odabrani mogu na projektima da rade i djelimično, deset do 50 odsto radnog vremena, te na daljinu-uz povremeni dolazaku kancelariju, a polugodišnja saradnja može biti produžena u zavisnosti od toka projekta.

U okviru druge cjeline “Code for Montenegro praktikanti”, mladi iz Crne Gore i svijeta moći će da rade na Vladinim projektima digitalizacije. Tako će, kako se navodi, “učiti i sarađivati sa najboljim globalnim liderima koji su radili u vladama zemalja Evropske unije, SAD, Velike Britanije, Kanade, Argentine i Australije, kao i u brojnim svjetski poznatim kompanijama”.

Treći program “Savjetnici i mentori” treba da bude posvećen javnim službenicima. Njegov tim činiće već ostvareni lideri iz IT-a, digitalnog razvoja, inovacija, te javnih politika, iz zemlje iinostranstva.

Nakon što je Vlada usvojila informaciju o platformi “Code for Montenegro”, uslijediće javni poziv za prijavljivanje i, posebno, kampanja usmjerena na privlačenje talenata iz Crne Gore i inostranstva. Ipak, iz poziva zainteresovanima koje Ministarstvo namjerava da objavi ne može se puno toga saznati, ali se mogu naći popularne floskule iz stranih kampanji i oglasa poput “strastveni u rješavanju složenih svakodnevnih izazova”.

Odgovor na pitanje koje su sami postavili šta saradnici platforme dobijaju teško da može opravdati odsustvo sa posla, koliko god da je volonterstvo neophodno našem društvo. Jer, “doprinos poboljšanju kvaliteta života ljudi u Crnoj Gori i prosperitetu Crne Gore” trebalo bi da bude cilj svake Vlade i brojnih zaposlenih u ogromnoj državnoj administraciji, a ne da se za to još oslanjaju na pomoć “sa strane”.

GLOBALNI LIDERI

Uz informaciju o platformi ‘Code for Montenegro” odobreno je i novonastalo Konsultativno tijelo globalnih lidera na polju digitalne transformacije koje čini 29 eksperata. Pomoć će pružati ovi kako se navodi u Vladinom dokumentu globalni lideri iz SAD, Velike Britanije, Estonije i Kanade, lako su u pitanju imena povezana sa svega nekoliko vladinih i nevladinih tijela ovih država, ne treba zanemariti da je riječ o vrhunskim stručnjacima koji bi mogli značajno doprinijeti ubrzavanju Crne Gore u ‘hvatanju koraka” sa digitalnim trendovima razvijenih država.

Kao najzvučnije ime pominje se Majki Miki Dikerson, šef Kancelarije za digitalne servise u vladi Baraka Obame, sa kojim je Srzentić saradivala u SAD. Tokom boravka u Crnoj Gori u julu ove godine, on je počeo savjetovanje crnogorskih timova za digitalnu transformaciju. Takode, neki od članova tijela bili su govornici na Digitalnom samitu u oktobru u Podgorici.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Facebook mijenja ime u Meta

Previous article

Urnebesno: Đuro na svim jezicima Jugoslavije čestitao Novu godinu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *