0

Prema mjerenju OpenSignal, obavljenom od 1. jula do 28. septembra ove godine u 15 zemalja, najbrži prosječni mobilni saobraćaj u novoj 5G mreži ima Saudijska Arabija (372,2 Mb/s) nakon čega slijedi Južna Koreja s prosječnom brzinom od (upload / download) 336,1 Mb/s. Ostale države u kojima je analizirana 5G mreža imaju niže brzine.

Saudijskoj Arabiji najveća je i razlika u mobilnom saobraćaju između 4G i 5G mreže. U Južnoj Koreji ta je razlika 5,6 puta veća u 5G nego u 4G mreži gdje je prosječna brzina 60,5 Mb/s. Prosječna brzina preuzimanja putem 5G mreže u u Saudijskoj Arabiji u odnosu na 4G mrežu bila je 11,9 puta veća, a u Južnoj Koreji je 5,6 puta brža od prosječne brzine preuzimanja u odnosu na 4G. Saudijska Arabija ima i najveću nacionalnu pokrivenost 5G mreže (37 posto) u posmatranim zemljama, slijedi Kuvajt (27,7 posto), Tajland (24,9 posto) i Hong Kong (22,9 posto).

Razlika u brzini preuzimanja 5G između svake zemlje uglavnom je zbog različite količine spektra koji se koristi za postavljanje 5G usluge. Tamo gdje operatori koriste približno 100 MHz spektra, korisnicima obično nude brže preuzimanje od onih operatora ograničenih na veličine 5 MHz od 40 MHz ili 50 MHz. Kvaliteta backhaul veza do svake 5G bazne stanice – način na koji je svaki ćelijski toranj povezan na glavnu mrežu – takođe utiče na stvarno iskustvo.

Poređenjem vremena provedenog u 5G mreži pokazalo se da ono varira između 34,9 posto u Kuvajtu do samo 5,2 posto u Velikoj Britaniji. Korisnici u SAD koji imaju najmanje brizne 5G mreže imaju dostupnost nove mreže u prosjeku 12,7 posto vremena. U Južnoj Koreji taj je prosjek 14,2 posto. Vrijeme provedeno u 4G mreži u posmatranim zemljama je od 70 do 95 posto vremena. (izvor podataka i grafikona opensignal.com)

                

  

(mrezahr)

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Crna Gora odlična baza za digitalne nomade

Previous article

Crna Gora uvodi 5G, ali mora informisati građane o zdravlju

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *