0

U svijetu postoje mjesta na kojima je električna energija jeftinija nego na drugim, a većinom su to ona koja se nalaze u blizini obilnih obnovljivih izvora. Jedno od takvih mjesta je Island, za koji smo već izvještavali kako zbog jeftine energije i hladne klime privlači velik broj rudara kriptovaluta i tako, ne svojom voljom, postaje jedna od glavnih svjetskih centara za rudarenje.

Šta je Bitcoin i šta su kriptovalute?

Slična priča odvija se i u američkoj saveznoj državi New York. Tamo se u blizini nekoliko gradova nalaze hidrocentrale koje snižavaju cijenu električne energije za domaćinstva i industriju, što je odmah privuklo i otvaranje velikih pogona za rudarenje kriptovaluta. Njihovo otvaranje poprimilo je tolike razmjere da silni megavati koji odlaze na rudarenje ne mogu biti nadoknađeni iz lokalnih izvora. Zbog toga su gradovi prisiljeni kupovati struju s drugih lokacija, naravno po višim cijenama – pa je i cijena za krajnje potrošače porasla za čak 100 do 200 dolara godišnje.

Kako rudariti Bitcoin i ostale kriptovalute?

Ovakva situacija nije naišla na odobravanje od lokalne zajednice pa je tako na primjer grad Plattsburgh (savezna država New York) početkom ovog mjeseca uveo moratorijum na komercijalno rudarenje kriptovaluta u trajanju od 18 mjeseci. U narednih godinu i po pokušaće u suradnji s kompanijama i građanima pronaći rješenje ovog energetskog problema.

Otprilike istovremeno je ova savezna država donijela odluku po kojoj lokalne elektroenergetske kompanije smiju pogonima za rudarenje naplaćivati struju skuplje nego ostalima, kako bi spriječili povećanje cijene električne energije za domaćinstva.

(bug)

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Analitičari smatraju kako nas u roku od dvije godine očekuje savitljivi iPhone

Previous article

Stiglo je Apple iOS 11.3 ažuriranje

Next article

You may also like

More in Tehnologija

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *