0

Šef italijanske mafije, Denaro, uhapšen je tokom posjete jednoj privatnoj klinici u Palermu, u kojoj je primao terapiju. Policija je već neko vrijeme imala informacije o njegovom kretanju, ali se čekao pravi trenutak.

U velikoj akciji policije učestvovalo je nekoliko stotina ljudi, a rukovodili su tužilac iz Palerma Mauricio de Lusija i zamjenik tužioca Paolo Gvido.

Tako je okončano tridesetogodišnje bjekstvo Denara (60), koji je poznat i pod nadimkom Dijabolik. Denaro je bio u bekstvu od 3. juna 1993. godine, kada je izdat nalog za njegovo hapšenje zbog učešća u četiri ubistva. On je u odsustvu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog brutalnih ubistava sudija Đovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. godine.

Matteo Denaro Cosa Nostra

Mateo Denaro – lice sa potjernica više od trideset godina

Stepen njegove brutalnosti, zbog koje je i dobio nadimak Dijabolik, postao je poznat nakon ubistva dječaka.

On je označen kao jedan od organizatora otmice Đuzepea Di Matea, dvanaestogodišnjeg dječaka, a sve da bi spriječio njegovog oca da povuče svjedočenje o masakru ranih devedestih, u kom je stradalo deset ljudi.

Stravična otkrića policije dokazuju da je dječak nakon 779 dana zatočeništva zadavljen, a njegovo tijelo rastvoreno u kiselini.

Braća Đukanović i Koza nostra

Pipci najozloglašenije italijanske mafije dosežu daleko van granica te zemlje, ali je tek prošle godine pomenuto njihovo prisustvo na Balkanu, i to preko sadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog brata Aca.

Njihova imena pominju se u dokumentu suda iz Palerma.

Đukanovići se dovode u vezu sa albanskim naftnim tajkunom Rezartom Tačijem, koji je pronevjerio milione za potrebe mafijaške organizacije Koza nostra. Svjedok u ovom slučaju podijelio je sa sudom svoj razgovor sa Milom Đukanovićem, u kom se spominju planovi o ulaganju u Prvu banku Crne Gore.

U pitanju je dokument istražnog sudije iz Palerma Alfreda Montalta, u predmetu koji se bavi slučajem albanskog tajkuna. Tači je godinama bio poznat po poslovanju u naftnoj industriji i svojevremeno se smatralo da je najbogatiji čovjek u Albaniji. Jedno vrijeme bio je i vlasnik italijanskog fudbalskog kluba Parma, a čak je pregovarao i o kupovini Milana, u vrijeme kada je njegov vlasnik bio Silvio Berluskoni.

Dokument suda u Palermu objavio je albanski novinar Timi Samardžiu u emisiji „Zona Zero“ na Top News TV, ističući da se iz njih jasno vidi transfer velike količine novca za potrebe mafijaške organizacije Koza nostra.

„Račun u predsjednikovoj banci“

Razgovori koji su snimljeni u junu 2021. godine dokazuju da je Tači bio u kontaktu sa braćom Đukanović. U jednom od njih, od nepoznatoj osobi govori da će im se isplatiti ukoliko otvore račun u „predsjednikovoj banci“, misleći na Prvu banku Crne Gore.

Daniele Čestagali, jedan od osumnjičenih u ovom postupku svjedočio je na sudu o razgovoru koji je vodio sa Tačijem.

“Nisam ti odgovarao jer me je zvao on, dobili smo poziv od predsjednika Crne Gore. Račun je otvoren u njegovoj banci, tako će predsjednik dugovati uslugu. Tači je zvao predsjednikovog brata (Aco Đukanović prim.aut.), posle dva minuta je i predsjednik zvao i rekao – donesi ih ovdje, ostavi ih tamo, jer tako kapitalizuješ mene, a ja ti sve pokrivam“, ispričao je Čestagali.

Tači i nekoliko italijanskih državljana sumnjiče se da su proneverili više od 20 miliona evra. Kako pokazuje izvještaj istražnog sudije, do koga je došao portal RTCG, u ovom slučaju učestvovali su crnogorski predsjednik i njegov brat, koji je, inače, pojedinačno najveći akcionar Prve banke Crne Gore.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Crna Gora u regionu najskuplja za život

Previous article

EnvPro startuje sa projektom Park prirode „Rijeka Zeta” – bioindikatori, edukacija i turizam

Next article

You may also like

More in Balkan

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *