0

Prošle godine pojavile su se glasine kako pojedini proizvođači automobila moraju smanjiti proizvodnju jer je došlo do nestašice čipova u autoindustriji. Slična situacija je sa grafičkim čipovima i desktop procesorima jer je proteklih mjeseci skoro nemoguće bili doći do novih Nvidia grafičkih, odnosno AMD grafičkih kartica ali i procesora. Sada se problem proširio i na proizvođače mobilnih telefona.

Najpoznatiji brend procesora koji se ugrađuju u pametne telefone Qualcomm ima poteškoća u ispunjavanju narudžbi, a jedan od klijenta kojem komponente Qualcomm ne može isporučiti u dovoljnim količinama je Samsung. Potražnja za Qualcommovim procesorima porasla je nakon što se više proizvođača počelo takmičiti u preuzimanju Huaweijevog udjela koji hronično pada zbog američkih sankcija. Kako je Huawei na svojim proizvodima većinom koristio vlastite procesore, tako se otvorilo popriličan prostor za Qualcomm, ali i druge proizvođače.

Prema Reutersovim izvorima, nestašica čipova imatće utjeca na proizvodnju Samsungovih uređaja niže i srednje kategorije, a navodno i novi Snapdragon 888 Qualcomm neće biti u stanju isporučiti u dovoljnoj količini. Zanimljivo je da su vijesti o nestašici poluprovodničkih proizvoda pokrenule “panic buying”, odnosno kupovinu veće količine za skladištenje, što je na kraju uticalo na cijenu komponenti, koja poprilično raste. Reuters navodi primjer popularnog STMicroelectronics mikrokontrolera čija je prvobitna cijena iznosila oko 2 dolara, dok se sada prodaje za 14 dolara.

Situacija je došla do toga da Samsung vjerovatno neće predstaviti Galaxy Note seriju ove godine upravo zbog nestašice čipova, iako upravo Samsung proizvodi Snapdragon za Qualcomm. Zanimljivo kako izvještaji spominju da Apple nema problema sa nestašicom čipova i pored toga što TSMC koji proizvodi čipsete za Apple ima problema čak i sa snabdjevanjem svojih fabrika vodom, zbog suše na Tajvanu.

(balkanandroid/mobhr)

INSTAGRAM OPEN BALKAN

ICT Cortex – kompas za digitalnu transformaciju Crne Gore?

Previous article

Asteroid prošao dva miliona kilometara od Zemlje

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *