0

Finska Nokia danas je jedna od najvećih kompanija za izgradnju mrežne infrastrukture i sa 48 objavljenih komercijalnih ugovora, drugi najveći proizvođač 5G opreme u svijetu, nakon kineskog Huaweija s 50 objavljenih komercijalnih ugovora.

Nokia je postala poznata po svojim mobilnim uređajima, ali taj dio poslovanja kompanija je 2013. godine prodala Microsoftu i posvetila se mrežama kao core poslovanju. Nokia je već 2014. godine počela eksperimentisati s povratkom na tržišta potrošačke elektronike putem Nokia N1 tableta kojeg je proizvodio i prodavao Foxconn u Kini, a kompanija je kratko bila proizvodila i OZO VR kameru. Iako je razvoj hardvera za OZO obustavljen, Nokia je nastavila razvijati inovativne metode snimanja zvuka pa danas OZO Audio tehnologiju pronalazimo na Nokia uređajima koje proizvodi finski HMD, ali i uređajima poput Oppo Reno 10x zoom.

Takođe je postojo i kratki izlet u svijet zdravstvene i fitness opreme preuzimanjem francuske kompanije Withings, ali suosnivač Withingsa koji je prodao kompaniju ponovno je istu otkupio od Nokije. Trenutno aktivni Nokia proizvodi na potrošačkom tržištu su smartfoni i obični telefoni koje proizvodi HMD Global, ali postoje i ruteri koje u slobodnoj prodaji prodaje finska Nokia.

Nakon kratke istorije i sumacije situacije oko Nokia brenda na potrošačkom tržištu, evo i razloga ovog članka. Agencija Global Icons najavila je da je s Nokijom sklopila ugovor o licenciranju Nokia brenda za proizvode potrošačke elektronike u kategorijama koje budu označene kao strateške od strane Finaca.

Drugim riječima, Nokia se više neće sama brinuti za licenciranje svog brenda, nego će tu obvezu preuzeti Global Icons. Po pitanju finske kompanije HMD Global koja proizvodi Nokia smartfone, saznali smo da Global Icons ne bi trebao uticati na trenutne odnosne između HMD-a i Nokije.

Finskoj Nokiji bitno je održati brend postojan u svijesti potrošača i dok HMD to radi više, manje dobro s Nokia telefonima, ubrzo bi mogli vidjeti slične aranžmane po pitanju drugih kategorija na tržištu. Možda ponovno satova i fitness opreme, a možda i dronova ili potpuno novih gadgeta. Isto tako, ovim načinom ostvariće se dodatni prihodi od licenciranja imena.

Nokia trenutno pod svojim vlasništvom drži i jedan od najcjenjenijih odjela za istraživanje i razvoj – Bell Labs, tako da bi svaki komercijalni proizvod koji bi nastao unutar Nokije bio puno lakše prihvaćen na potrošačkom tržištu ako je brend i dalje prisutan na tržištu, pa makar preko mreže različitih kompanija koje licenciraju ime.

Zanimljivost je da je finska Nokia vlasnik Alcatel brenda kojeg licencira TCL, a samo vrijeme će pokazati kakve još Nokia proizvode ćemo ugledati.

(mobhr)

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Upoznajte sa nama ljepote Taraša, DG – NET

Previous article

iPhone 11 se više traži nego što ga Apple stiže proizvesti

Next article

You may also like

More in Novosti

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *