Coronavirus Respiratory Infections Viruses Vaccines
0

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže da još nema potvrde, ali misli da se pojavio novi soj koronavirusa i u Srbiji s obzirom na povećan broj zaraženih i da se očekuje njegova detekcija. Objašnjava da je osnovni problem nestašice anibiotika bio zbog smanjene proizvodnje penicilinskog sirupa sinacilina, ali da je s proizvođačima i dobavljačima obezbeđen drugi sirup tog porekla. Đerlek kaže da je u ovom trenutku na listama čekanja oko 68.000 pacijenata i da očekuje da će se za godinu dana one smanjiti.

Mirsad Đerlek je rekao da smatra da se novi soj koronavirusa pojavio i u našoj zemlji, ali da se očekuje njegova detekcija, odnosno registracija.

Moje je lično mišljenje da se on pojavio, ali da očekujemo detekciju ili registraciju. Mislim da je pitanje dana, s obzirom da je već do Rumunije došao i da imamo prve slučajeve u Rumuniji. Sve ove situacije, praznici, migracije naših ljudi iz Evrope, koji su došli da proslave novogodišnje, božićne praznike su uticale na pogoršanje epidemijske situacije – istakao je Đerlek.

Ukazuje da je u decembru bilo oko 500 zaraženih u danu, a da je sada taj broj veći od hiljadu dnevno. Međutim, naglašava da ne treba dizati paniku.

Ovo jeste jedan od najzaraznijih sojeva, tako naučnici kažu, koji su mnogo iskusniji i imaju više znanja od mene u tom smislu. Još nemamo potvrdu, ali verovatno postoji, s obzirom na broj novozaraženih – ocenjuje državni sekretar.

Dodaje i da ga hrabri blaža klinička slika novog soja, ali i zabrinjava to što i dalje, kako je rekao, nismo najodgovorniji prema starijim pacijentima s više komorbiditeta.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Emir Kusturica dobio nagradu za knjigu o Peteru Handkeu

Previous article

Ko je najbolje odjevena žena u 2022?

Next article

You may also like

More in Balkan

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *