0

Opština Danilovgrad nema obavezu da isplati zarade bivšim radnicima preduzeća „Planta”. To se može zaključiti iz odgovora koje su dali „Danu”, a u vezi sa situacijom, odnosno problemom tih radnika kojima se duguju plate za šest godina.

– Kontaktirali smo Privredni sud, od kojeg u dostavljenom dopisu stoji između ostalog da „u spisima predmeta nema dokaza da su u likvidacionom postupku bila prijavljena potraživanja po osnovu neisplaćenih zarada i doprinosa”. Takođe, lokalna uprava opštine Danilovgrad nije u posjedu bilo kakvog akta u vezi s „obećanjima likvidacionog upravnika Žarka Rašovića, da će opština preuzeti na sebe obavezu isplata neisplaćenih zarada, s obzirom na to da je zemlja vraćena u njeno vlasništvo“ – naveli su „Danu” iz opštine.

Predstavnici radnika Slavka Bobičić i Jovica Jovović ranije su za „Dan” kazali da se za 11 radnika duguju neto plate za period od šest godina, a za jednog plate za dvije godine. Oni zarade nijesu primali od jula 2000. do septembra 2006. godine, kada je preduzeće ugašeno.

Iz opštine, na čijem je čelu Branislav Đuranović kontaktirali su nadležne državne organe u vezi s problemom radnika.
– Obratili smo se i Ministarstvu rada i socijalnog staranja, koje je dopisom od Fonda rada tražilo obavještenje „da li je moguće da preko Fonda rada bivši zaposleni „Plante” ostvare pravo na isplatu zaostalih zarada. Fond rada je u odgovoru Ministarstvu rada i socijalnog staranja, između ostalog, naveo da je rok za podnošenje zahtjeva za isplatu potraživanja u smislu člana 23. Zakona o fondu rada istekao 8. januara 2011. godine – kazali su iz Opštine.

Bivši radnici su naveli da je većinski vlasnik preduzeća „Planta” bila država preko Fonda za razvoj, te da je 2004. godine donesena odluka o likvidaciji preduzeća, pošto je zemljište odlukom Vlade ustupljeno Opštini Danilovgrad.
– Od juna 2000. godine do 2003. godine išli smo na posao, ali nismo primali zarade. Od 2003. do septembra 2006. godine nismo išli na posao, jer je radio samo dio preduzeća. Likvidaciju je pokrenuo Fond za razvoj 2004. godine i preduzeće je ugašeno 2006. godine, a mi poslati na biro – ispričali su Bobičić i Jovović u ime svih radnika.
Naglasili su da se za 12 radnika duguje oko 62 hiljade eura a da je dug po radniku 5,5 hiljada.

– Staž nam je povezan na plate od 50 eura i mi tražimo isplatu zarada, na osnovu visine plata po kojima nam je povezan staž. Kada je trebalo da zaključimo radne knjižice, iz stečajne uprave nam je rečeno da će nam Opština Danilovgrad izmiriti neto zarade, jer im je Vlada ustupila 18 hektara zemljišta. Zato smo i pristali na zaključenje knjižica – naveli su bivši radnici poljoprivrednog preduzeća.
Podsjetili su da je preduzeće ugašeno jer nije moglo da se preregistruje u akcionarsko društvo.
– Zemljište je vraćeno Opštini i preduzeće više nije moglo da postoji – naveli su radnici.
Oni smatraju da je Opština jedina kojoj se mogu obratiti.

– Od svih institucija po kojima su nas šetali i prebacivali odgovornost jedni na druge, jedino su nas primili u Opštini Danilovgrad.

Istakli su da bi Opština mogla da se zaduži i isplati im 62 hiljade, ili da traži novac od Vlade. Naveli su i da bi njima trebalo da pripadnu dva hektara od zemlje nekadašnje „Plante“, te da bi se prodajom zemljišta mogle izmiriti plate za radnike.A.Đ.

Nema zahtjeva

Povodom problema bivših radnika preduzeća „Planta”, „Dan” je uputio i pitanja Fondu rada u vezi s tim da li su njihovi resori pokušali da riješe problem radnika oko isplate neisplaćenih zarada i da li je izvršna vlast razmatrala da u budžetu izdvoji sredstva i izmiri zarade za 11 radnika.

Odgovorili su da u elektronskoj bazi podataka Fonda rada ne postoji nijedan zahtjev bivših radnika „Plante” Danilovgrad, za isplatu neisplaćenih zarada.

– Ono što je evidentirano jesu zahtjevi za ostvarivanje svih neisplaćenih potraživanja koja se na osnovu člana 23 Zakona o Fondu rada mogu steći ukoliko je zaposlenima prestao radni odnos, usled stečaja ili su proglašeni tehnološkim viškom – objasnili su iz Fonda rada.

 

Izvor Dan

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Zaradite na telefonu – Android uređaji

Previous article

Samsung bi u avgustu mogao da predstavi Galaxy Note 9

Next article

You may also like

More in Ekonomija

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *