0

Njemačka biofarmaceutska kompanija Formycon saopštila je da je razvila lijek protiv bolesti COVID-19 koji u potpunosti može spriječiti zarazu ćelija.

Očekuje se da će lijek dozvolu za hitnu upotrebu dobiti vjerovatno tek za godinu dana, prenosi Tanjug, pozivajući se na Deutsche Welle.

Biofarmaceutska kompanija Formycon, sa sjedištem u blizini Minhena, u Bavarskoj, prije nekoliko dana je saopštila da je razvila blokator virusa korone pod nazivom FIB207, koji u potpunosti može spriječiti zarazu ćelija.

Formyconov fuzijski protein za antitijela aktivira se na receptoru ACE2, koji se nalazi na površini ćelije i koji je glavna tačka ulaska u ljudske ćelije za SARS-CoV-2 i druge korona viruse.

Šansa za teško oboljele

Direktor kompanije Carsten Brockmeyer navodi da lijek predstavlja šansu za teško oboljele pacijente, za koje do sada nije postojala dovoljno efikasna terapija.

Analitičar Damien Choplai iz kompanije Kepler Cheuvreux tvrdi da zaštita od korona virusa kakvu nudi FIB207, čak i od mutacija, trenutno ne postoji ni kod vakcina, ni kod drugih terapijskih antitijela u razvoju.

Prednost lijeka kojeg je razvio Formycon ogleda se u tome što blokira ulaz koji virus koristi za prodiranje u ćelije.

Na taj način on nudi zaštitu od mutacija, čime se, također, sprečavaju buduće epidemije korona virusa.

Antivirusni lijekovi poput remdesivira pokazali su se uglavnom kao neefikasni, dok se kokteli antitijela odobravaju samo pacijentima u ranoj fazi bolesti.

Osim toga, mala mutacija je dovoljna da ove koktele antitijela učini neefikasnim, tvrdi direktor Formycona.

Smanjenje prijetnje virusa

Prvi razgovori Formycona s Evropskom agencijom za lijekove i Američkom upravom za hranu i lijekove trebali bi biti održsni početkom prvog kvartala 2021. godine, a Brockmeyer se nada da bi lijek mogao dobiti dozvolu za hitnu upotrebu početkom 2022. godine.

Vjerovanje da u tom trenutku takav lijek neće biti potreban ishitren je zaključak, smatra Brockmeyer.

Tvrdi da će čak i za deset godina postojati značajan broj ljudi koji nisu vakcinisani protiv bolesti COVID-19 ili koji će se razboljeti uprkos vakcinisanju.

“Ali, ako uspijemo smanjiti stopu težih oblika COVID-19, virus bi bio mnogo manja prijetnja”, zaključuje Brockmeyer.

Izvor: Agencije, Aljazeera Balkan

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Opština dodijelila nagrade najbolji policajcima u ovoj godini

Previous article

Pao YouTube i drugi Google servisi

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *