0

Gastronomski trendovi za 2023. godinu uklapaju se u globalna kretanja i vrte oko zdrave ishrane – stavljajući veći akcenat na vegansko kuvanje.

Jedan od glavnih trendova održivosti je nula otpada. To znači ukidanje plastike i korišćenje cijelih namirnica, na primjer – povrće sada možete da koristite od korjena do listova.

Poslednjih mjeseci, svijest o problemima u vezi sa rasipanjem hrane i klimatskom krizom nastavila je da raste. Inovativni koncepti u ishrani šalju pravu poruku, posebno obraćajući se mladoj, ekološki svesnoj ciljnoj grupi – koristite cijele namirnice. I ovaj trend takođe ima ekonomske koristi, jer korišćenje proizvoda u cjelini, takođe umanjuje i vaše troškove.

Egozotično voće

Trend je takođe u velikoj mjeri vođen klimatskim promjenama, sa promenama vremenskih uslova koji guraju razvoj poljoprivrede u novim pravcima. Posebno upečatljiv primjer može se naći na Siciliji, gdje porast prosječnih temperatura omogućava nekim poljoprivrednicima da uzgajaju tropsko voće poput avokada, manga i marakuje. Lokalna kultivacija uopšte postaje sve važnija tema i u Njemačkoj, kako raste potražnja za održivijom proizvodnjom hrane. A zahvaljujući tehnikama kao što su akvaponika i poljoprivreda u zatvorenom prostoru, čak i neko tropsko voće sada se može uzgajati ovde na našem pragu, čime se izbjegavaju dugi transportni putevi.

Veganski način ishrane

Veganski pokret usko je povezan sa dva prethodna trenda. Za ekološki svjesnije društvo, jela na bazi biljaka sve češće se nalaze u restoranima, menzama, keteringu. I ne raste samo udio vegana i vegetarijanaca, sve veći broj ljudi aktivno pokušava da smanji unos mesa. Veganstvo je zapravo filozofija i način života koji u svemu, ne samo ishrani, isključuje proizvode životinjskog porekla.

Konzervisana riba

Prema jednom istraživanju 30 od 60 odsto stanovništva Istočne Evrope ima manjak vitamina D, a riba je jedna od glavnih namirnica bogatih ovim vitaminom. Iznenađujuće, ali konzervisana riba je odlična i jako zdrava hrana. Idealna je konzervisana riba poput tune u salamuri, znači riječ je o konzerviranoj ribi u vodi. Ta opcija je savršena jer je takva riba bogata proteinima a niskokalorična je. Nije loša ni konzervisana riba u ulju, samo je bitno u kojem ulju, ona jedino ima malo više kalorija, ali ima sve benefite kao i ona u vodi.

Daske sa puterom

Još jedan trend u gastro svijetu dolazi sa TikToka, a poznat je kao “Butter Board”, odnosno daska s puterom koju možete napraviti na bezbroj načina. Ove bogato ukrašene daske preplavile su društvene mreže, a napraviti jednu zahtjeva manje truda i vremena nego što to možda očekujete. Dasku prekrijte debelim premazom putera, a zatim posolite, pa naređajte dodatke kao što su džemovi, med, smokve, luk, čili, orašasti plodovi, masline, razno začinsko bilje… i tako u nedogled.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Brazil se oprostio od Pelea

Previous article

Rođendan frontmena Ramštajna

Next article

You may also like

More in Zdravlje

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *