0

Ova opasnost se prvi put pojavila u standardnom holivudskom scenariju: bespomoćna žrtva zakorači na tlo koje izgleda čvrsto i odjednom noge izgube oslonac….

Pokušaji čovjeka da se bacakanjem nekako izvuče čine da njegovo tijelo još brže potone. Smrt je neizbježna i gledaoci su skamenjeni od užasa.

Ali, nepotrebno. Jer, za naučnike dramatičnost te filmske scene je neosnovana. Moguće je da čovek potone u živi pijesak, ali samo ako tome on sam doprinese svojim radom.

 

Živi pijesak je bogato zasićen vodom koja stvara suspenziju – mješavinu u kojoj čvrste čestice neko vrijeme plutaju u tečnosti. Dok se te čestice ne stalože, suspenzija se ponaša kao gusta tečnost.

Ranije se vjerovalo da se živi pijesak formira samo kad su čestice zaobljene i glatke, jer tada zrnca lakše klize jedna pored drugih. Sada se međutim smatra da to čine i hrapava, odnosno rogljasta zrnca.

Živi pijesak možete napraviti sami u šolji: nalijte pijesak vodom a onda dobro izmiješajte. Mješavina će izgledati čvrsta, ali kad u nju gurnete prst, on će lako prodrijeti.

Mada je stanje suspenzije privremeno, tu i tamo se mogu formirati jezerca živog pijeska, koja će se održati i duže vrijeme. Kad pijesak prekriva neki potok vode, recimo u proljeće, pritisak odozdo ne dopušta pješčanoj masi da se slegne.

Razlog što čovjek ne može da potone čak ni u dubok sloj živog pijeska je u vodi koja ima veću gustinu od ljudskog tijela, a pijesak čak veću i od vode. Kombinacija pijeska i vode čini tijelo plovnijim nego kad je u plivačkom bazenu. Jedina opasnost je panika.

Mlataranje rukama će doprinijeti da tijelo potone ispod površine, a tada ugroženoj osobi prijeti da je zaguši voda. Svako se može izvući iz živog pijeska ako prepusti tijelo plutanju, a zatim blagim pokretima otpliva prema čvrstom tlu.

Dugotrajne oaze živog pijeska se obično nalaze na rječnim ili morskim obalama. Jezerca živog pijeska kratkog vijeka stvaraju se gdje god se rastresit pijesak natopi vodom, a onda ga neka sila uzdrma, naprimjer zemljotres.

Na ravnom, smirenom tlu pijesak će se brzo staložiti. Ali ako dođe do obrušavanja pijeska natopljenog vodom niz neku padinu, to može da dovede do katastrofe, jer mnogo je gore ako se živi pijesak sruči na vas, nego ako vi u njega ugazite.

Izvor:conopljanews.net

INSTAGRAM OPEN BALKAN

PREVEDITE, PA SE TETOVIRAJTE!

Previous article

Svjetska putnica Lash Augsburger oduševljena Crnom Gorom, posjetila i Danilovgrad

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *