0

Internetom se već neko vreme širi neverovatna fotografija čopora od dvadesetak vukova, sa velikom pozadinskom pričom. To je predivna metafora o liderstvu, saradnji, timskom radu. To je podsećanje na to koliko možemo da učimo od prirode. To je storija o ranjivosti, hijerarhiji, preživljavanju u surovom svetu, o upornosti, izdržljivosti, kolektivnom duhu.

Šteta što je potpuno izmišljena.

Evo kako se uglavnom opisuje ta fotografija:

„Kako se kreće grupa vukova:

Prva 3 su stari i bolesni. Oni idu napred kako bi odredili svoj usporeni ritam hodanja koji će ostali iz grupe pratiti.

Sledećih 5 su najsnažniji i najbolji, zaduženi su za zaštitu ukoliko dođe do napada na ove koji su napred.

U sredini su vučice koje su uvek zaštićene od napada.

Petoro iza njih su isto tako među najjačim i najboljima; oni imaju zadatak da zaštite bočne strane ako dođe do napada.

Poslednji je vođa. On osigurava da niko ne bude ostavljen iza njega. On čuva grupu kako bi bila ujedinjena na zacrtanom putu. On je uvek spreman da potrči u bilo kom smeru kako bi zaštitio i služio kao ‘telohranitelj’ celoj grupi.

Ovo se naziva dobrim vođstvom.“

Da, stvarno zvuči predivno. I stvarno nema veze sa životom, pa ni sa prirodom.

Kako je utvrdilo nekoliko sajtova koji se bave razotkrivanjem mitova, gotovo sve na ovoj fotografiji je pogrešno – sem same fotografije. Ona je izvučena iz Bi-B-Sijevog dokumentarca „Frozen Planet“ iz 2011. godine – narator je, naravno, legendarni Dejvid Atenboro – a snimatelj, u Nacionalnom parku Vud bafalo na kranjem severu Kanade, bio je Čaden Hanter. U originalnom opisu fotografije jasno piše da je na čelu čopora „alfa ženka“ (mada stručnjaci mahom izbegavaju da koriste termin „alfa“ kada je reč o ovim životinjama), a da ostatak vukova ide njenim tragovima kako bi uštedeo energiju u zimskim uslovima.

„Veličina ovog čopora pokazuje koliko im je lovina bogata. Čopori u ovom nacionalnom parku jedini su vukovi na svetu koji love bizone deset puta veće od njih.“

Čopor vukova generalno je mnogo manji od ovog, i uglavnom ga čine Mama i Tata i njihovi potomci. (Vukovi su notorno monogamni.) Tek ponekad, kao na krajnjem severu Kanade, desi se da bude nešto veći.

Nije istina, dalje, da se na čelu nalaze tri najstarija člana, a da je na kraju „vođa“. Ovoliki čopori vukova su retki, ali kada se dese, uvek prva ide jedna od najvećih životinja.

Čitava ideja o tome da vukovi, kao što spočitava viralni tekst, moraju da se „čuvaju“ od nekih napada, sa boka ili ne, potpuno je pogrešna. Jer, vukovi su na samom vrhu lanca ishrane i nemaju nikakve neprijatelje u prirodi. Sem sukoba sa drugim vukovima (koji ne bi napali iz neke zasede) i povremenog okršaja sa medvedima.

(Izvor: Nedeljnik.rs)

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Microsoft ponovo obavještava korisnike da prestaje podrška za Windows 7

Previous article

AnTuTu objavio top 10 listu najbržih Android telefona za oktobar 2019. godine

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *