Lung X-ray.
0

Portparolka novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Maja Iković rekla je danas da je po troje djece iz osnovnih škola „Bratstvo“ i „Stefan Nemanja“ oboljelo od tuberkuloze, i da je u toku testiranje ostalih učenika i nastavnog osoblja u tim obrazovnim ustanovama.

Ona je za radio Sto plus istakla da je još dvoje djece trenutno na posmatranju i pod terapijom, jer se sumnja da su takođe zaraženi, te da je virus proistekao iz dvije različite porodice.

„U pitanju je porodična epidemija, u kojoj je oboljelo šestoro djece iz dvije osnovne škole, a bolest je registrovana polovinom prošlog mjeseca. Trenutno se vrši testiranje učenika iz odjeljenja u kojima borave oboljela djeca, kao i njihovih nastavnika i do kraja ove nedjelje završavamo jednu školu, dok je testiranje druge planirano za sljedeću nedjelju“, navela je Iković.

Dodala je da su sva deca koja su do sada testirana bila bez simptoma i da za sada nema sumnje da su zaražena virusom tuberkuloze.

Ona je apelovala na roditelje da obrate pažnju na simptome kod svoje djece i da ih obavezno dovedu na testiranje ukoliko duži vremenski period imaju temperaturu, noćno znojenje, malaksalost i gubitak telesne težine.

U Novom Pazaru godišnje od tuberkuloze oboli oko 50 osoba, a tokom prošle godine potvrđeno je oko 30 takvih slučajeva.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

„Centar za posjetitelje Crna roda“ dobitnik Velike nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva

Previous article

Ovo su najskuplji gradovi na Balkanu

Next article

You may also like

More in Balkan

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *