0

U opštini Danilovgrad, u decembru 2020. godine, instaliran je informacioni sistem za elektronsko upravljanje dokumentima – IS „Hermes“.

Kako navode u saopštenju na sajtu Opštine, kancelarijsko poslovanje obuhvata prijem, razvrstavanje, evidentiranje, administrativno – tehničku obradu i otpremanje akata, kao i njihovo čuvanje i arhiviranje. Može se vršiti u elektronskom obliku, odnosno u informacionom sistemu za elektronsko upravljanje dokumentima.

Cilj uvođenja informacionog sistema, kako su naveli iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti, za elektronsko upravljanje dokumentima je stvaranje efikasnije, kvalitetnije i transparentnije e-uprave, poboljšanje komunikacije i pristupa informacijama između građana i lokalne uprave, jednostavnost i fleksibilnost u radu i jedinstvenost podataka u sistemu.

„Sistem je razvijen kao integralni informacioni sistem i organizovan je prema modulima, koji u potpunosti prati proces poslovanja lokalne uprave. Prilagođen je našoj lokalnoj upravi i poslovnom procesu koji se obavlja. Koncipiran kao niz nadogradivih modula“, navodi se u saopštenju Sekretarijata.

Osnovu informacionog sistema predstavlja modul Pisarnica. Kroz ovaj modul se vrši zavođenje svih predmeta koji stižu u lokalnu upravu – formiraju se predmeti, unose se osnovni podaci o predmetu i prosleđuju organima na rješavanje. Omogućava se praćenje rješavanja predmeta, unose načini rješavanja, eventualno prosleđivanje na rješavanje drugim instancama, i na kraju vrši arhiviranje predmeta.

U prošloj godini pripremljena je detaljna funkcionalna specifikacija za implementaciju Sistema, koja je podrazumijevala kreiranje modula i prilagođavanje lokalnoj upravi.

Kako su naveli u saopštenju, sistem je u decembru prezentovan zaposlenima koji će raditi na istom, kako bi se upoznali sa funkcionalnostima sistema i mogućnostima koje on pruža.  Organizovane su i realizovane onlajn obuke. U januaru 2021. godine, otpočela je primjena test varijante, a sistem će početi sa implementacijom početkom februara 2021. godine.

U cilju uspješnijeg realizovanja informacionog sistema, formiran je radni tim za praćenje implementacije sistema za elektronsko upravljanje dokumentima i pripremu predloga za dalju implementaciju, a sve u cilju stvaranja kvalitetnije, efikasnije i transparentnije javne uprave.

Sistem je moguće obogatiti i modulima za komunikaciju sa građanima, kao što su e-uprava – intranet (infokiosk), internet (web portal), SMS i e-mail servis, što je u planu u narednom periodu.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

„Mogu li vani“ dnevno koristi na desetine hiljada korisnika

Previous article

Zaigrajte 2020. godinu kao igru

Next article

You may also like

More in Društvo

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *