Xiaomi Redmi Note 7 – test i recenzija
0

Xiaomi pravi sve bolje mobilne uređaje, te ih na tržište plasira po primamljivim cijenama – u svakom slučaju, primamljivijim nego konkurencija. Međutim, neizbježno pitanje je i koliko su ti uređaji konkurentni sa uređajima velikih kompanija. Odlučili smo da testiramo to sa trenutno najpopularnijim jeftinim uređajem na tržištu, te tako stiže recenzija Redmi Note 7 – uređaja o kojem svi pričaju.

Osnovne informacije

Xiaomi Redmi Note 7 predstavljen je u januaru tekuće (2019.) godine, te je odmah i pušten u prodaju. Riječ je o poprilično velikom telefonu sa dimenzijama od 159.2 x 75.2 x 8.1 mm, te težinom od 186g. Težina je nešto veća nego kod drugih uređaja, te je na prvu bilo malo teže navići se na promjenu. Poseban problem predstavlja držanje uređaja kada se on nalazi iznad vas (dakle, u ležećem položaju). Uređaj je izrađen od stakla sa prednje i zadnje strane (zaštićenog Gorilla Glass 5 zaštitnim stakom), te plastičnog okvira.

Redmi Note  7 dolazi sa IPS LCD ekranom dijagonale 6.3 inča  sa omjerom ivica 19.5:9. Rezolucija ekrana iznosi 1080×2340 piksela, što rezultira sa oko 409 piksela po inču. Ekran zauzima približno 81.4% prednje strane uređaja. Na prednjoj strani nalazi se i kamera rezolucije 12 MP sa f/2.2 otvorom blende, dok zadnje kamere dolaze u paru: jedna standardna kamera rezolucije 48 MP sa f/1.8 otvorom blende, veličinom piksela od 0.8µm i PDAF autofokusom, te senzor dubine rezolucije 5 MP.

Ispod haube nalazi se Qualcomm SDM660 Snapdragon 660 čipset izrađen u 14nm procesu. U pitanju je procesor sa osam Kyro 260 jezgara, od čega četiri jezgra rade na brzini od 2.3 GHz te četiri energetski efikasna jezgra brzine 1.8 GHz. Tu je i Adreno 512 grafički procesor, te 4 GB radne memorije. Verzija od 4 GB RAM-a koju smo testirali ima 64 GB interne memorije proširive microSD memorijskom karticom do 256 GB.

Uređaj pokreće Android 9.0 Pie presvučen MIUI 10 korisničkim interfejsom, sa planiranom nadogradnjom na MIUI 11 i Android Q. Sve to napaja neizmjenjiva litijum-polimerska baterija kapaciteta 4000 mAh, koja podržava QuickCharge 4 (18W) brzo punjenje.

Sadržaj pakovanja

Pakovanje Redmi Note 7 uređaja obojeno je u boje kompanije – preovladava bijela boja, ali tu je i prepoznatljiva naranžasta. Kutija sama po sebi nije ništa specijalno, i sadrži sve informacije koje se inače nalaze na kutijama.

Unutar kutije nalazi se, naravno, sam uređaj, ali prva stvar koja vas dočeka nije uređaj nego manja kutija sa uputstvima, garantnim listom, ali i providnom gel maskicom. Iako je u pitanju uređaj na kojem treba štedjeti, Xiaomi ipak nije štedio na zaštiti uređaja. Ono na čemu jesu štedili su slušalice, koje nećete pronaći u pakovanju, kao i punjač. Punjač koji dolazi u pakovanju jeste brzi punjač, ali snage 10W (5V 2A). To je znatno manje od 18W i QuickCharge 3 koliko podržava Redmi Note 7. To znači da, ukoliko želite iskoristiti puni kapacitet koji pruža tehnologija brzog punjenja na ovom uređaju, morate kupiti punjač koji u zasebnoj prodaju košta oko 14 dolara.

Međutim, pozitivno je vidjeti da Xiaomi pazi na sigurnost vašeg uređaja sa ranije navedenom gel maskicom. Zaštitna folija za ekran bi također bila od koristi, s obzirom da ne bi znatno narušila cijenu uređaja. No, poklonjenom konju se ne gleda u zube.

Dizajn i kvalitet izrade

Xiaomi Redmi Note 7 je vizuelno jako lijep uređaj, te podsjeća na neke skuplje (čak i premium) uređaje drugih kompanija. Najveći dio prednje strane uređaja čini IPS LCD ekran dijagonale 6.3 inča rezolucije 1080×2340 piksela. Ekran zauzima oko 81% prednje strane, a u pitanju je 19.5:9 omjer. Uglovi gledanja su dobri, a vidljivost na suncu je prosječna, iako na donjoj granici. Ispod ekrana nalazi se jednobojna notifikacijska LED lampica, što je jako neuobičajen položaj za istu. Iznad ekrana (odnosno bolje rečeno u njegovom gornjem dijelu) nalazi se prednja kamera u takozvanom teardrop notch-u, a iznad nje nalaze se zvučnik za razgovore te senzori blizine i svjetlosti.

Zadnja strana uređaja, kao što je ranije navedeno, napravljena je od stakla. U gornjem lijevom uglu nalaze se dvije kamere, kao i LED bljeskalica. Kamere su malo previše ispupčene, te orginalna gel maska ne služi kao dovoljna zaštita. Naime, kamere konstantno izdižu uređaj ne dozvoljavajući mu da ravno leži na površini. Malo ispod kamere, na sredini uređaja nalazi se senzor otiska prsta. Pri dnu uređaja nalazi se Redmi logo, te podaci o certifikaciji.

Sa lijeve strane uređaja nalazi se utor za dvije SIM kartice, odnosno SIM i microSD memorijsku karticu. Desna strana uređaja sadrži tipke za pojačavanje odnosno smanjivanje zvuka, dok se ispod njih nalazi tipka za paljenje/gašenje uređaja. Sa gornje strane nalazi se IR odašiljač, što znači da ćete pomoću Redmi Note 7 uređaja moći kontrolisati vaš TV. Tu je i 3.5 milimetarski utor za slušalice, kao i sekundarni mikrofon. Primarni mikrofon nalazi se na dnu uređaja zajedno sa glavnim zvučnikom, a između njih smješten je USB-C utor za punjenje.

Kvalitet izrade

U pitanju je uređaj izgrađen je od sendviča stakla i plastike, odnosno plastičnog okvira i stakla naprijed i nazad. To dovodi do toga da uređaj izgleda poprilično dobro, ali i omogućava Xiaomiju dodatnu uštedu novca. Napominjemo, ipak je u pitanju uređaj za one sa nešto manjim budžetom. I prednje i zadnje staklo su, kako navodi Xiaomi, zaštićeni Gorilla Glass 5 zaštitnim staklom. Xiaomi mnogo vjeruje u kvalitet ovog uređaja – toliko da su ga odlučili poslati na ivicu svemira i vidjeti kako će izdržati. Iako, kao što se može vidjeti u JerryRigEverything testu izdržljivosti Redmi Note 7 uređaja, plastični okvir se nije pokazao kao savršena odluka.

Hardver i performanse

Xiaomijeva odluka da u Redmi Note 7 “ubaci” Snapdragon 660 čipset te ga upari sa 4GB RAM-a se pokazala odličnom. To je dovelo do toga da ovaj uređaj ispunjava sve zatjeve korisnika – bilo da ste osoba koja želi vršiti neke osnovne zadatke poput surfanja, možda i uređivanja nekih dokumenata, slanje mailova i slično, ili ipak volite povremeno i igrati neku igru. Asphalt 9, naprimjer, moežete igrati na ovom uređaju bez problema, iako ne možete očekivati neku savršenu grafiku.

Recenzija performansi Redmi Note 7 uređaja očitovana u vidu sintetičkih testova izgleda ovako: 1629 (single-core) odnosno 5559 (multi-core) poena u GeekBench 4 testu, 143791 poena u AnTuTu testu, 1324 poenta u 3DMark Sling Shot Extreme grafičkom testu. Detalje, naravno, možete vidjeti na fotografijama ispod.

Sve u svemu, nemamo nijedne zamjerke na performanse uređaja. Verzija sa 3 GB radne memorije bi, po našem mišljenju, i dalje  dobro obavljala posao, dok bi jača verzija sa 6 GB radne memorije dozvolila ovom uređaju da još lakše diše – iako je i 4 GB sasvim dovoljno.

Softver

Jedna od stvari koje nam se prvobitno najmanje dopala kod ovog uređaja jeste činjenica da dolazi sa MIUI korisničkim interfejsom. Prethodne verzije MIUI-ja nam se nisu naročito dopadale, kao ni činjenica da većina Xiaomi uređaja nema softverskih dugmadi. Međutim, MIUI 10 je nešto drugačiji.

Krenimo od početka. Ovaj uređaj dolazi sa Androidom 9.0 Pie te, u trenutku pisanja ove recenzije (maj), aprilskom sigurnosnom zakrpom. Sigurnosne zakrpe obično dolaze krajem mjeseca, te očekujemo da će ista stvar biti i sa tekućim mjesecom. S obzirom da je uređaj kod nas već neko vrijeme, u toku testiranja dobili smo nekoliko manjih softverskih ažuriranja. Iste su, osim sigurnosnih nadogranji, donijele i ispravke nekih manjih grešaka. MIUI korisnički interfejs je verzije 10 (konkretno 10.3 u našem slučaju), sa planiranom nadogradnjom na MIUI 11 i Android Q.

Najjednostavnije rečeno, MIUI nas najviše podsjeća na iOS. To i nije neka tajna – Xiaomi je sam priznao da teži iOS-u i Apple-u (ne samo softverom). Tu su sve opcije koje bi našli i na drugim uređajima, sa još par koje možda i nećete mnogo koristiti ali su poprilično korisne. Naprimjer, u izborniku Wi-Fi mreže prikazuje se da li je u pitanju 2.4GHz ili 5GHz mreža. Također, imate mogućnost da odaberete da li želite postaviti mobilni hotspot koji će raditi na 2.4GHz ili 5GHz. Korisna je svakako i Emergency SOS opcija koja vam dozvoljava da sa 5 klikova na power dugme pošaljete vašu lokaciju ranije definisanim kontaktima.

Specifične opcije

Redmi Note 7 možete kontrolisati na dva načina: standardni, putem navigacijskih dugmadi, te putem navigacijskih gestura. Xiaomi, kao što smo ranije spomenuli, teži ka iOS-u tako da navigacijske gesture na ovom uređaju nisu standardne koje ćete vidjeti na stock Android sistemu. Brzo povlačenje sa dna ka vrhu ekrana služi kao zamjena za home dugme, dok povlačenje i zadržavanje prikazuje listu nedavno pokrenutih aplikacija. Kraće klizanje sa lijeve ili desne strane ekrana koristi se za povratak jedan korak nazad (dakle, kao back dugme), dok ako kliznete sa ivice ekrana i zadržite, možete preći u aplikaciju koju ste prethodno koristili. Potrebno je malo navikavanja na ovaj sistem, međutim u određenim situacijama može biti koristan (i za neke korisnike potpuno zamijeniti navigacijsku dugmad).

Kad smo već kod gestura i prečica, klizanjem ka gore (ali ne sa dna ekrana) moguće je pokrenuti Google pretragu, a klizanjem ka dole moguće je spustiti traku sa obavještenjima. Također, moguće je podesiti da se višestrukim pritiskom na određeno fizičko dugme (ili kombinacijom dugmadi) pokreću određene radnje i aplikacije.

Xiaomi također ima i svoju prodavnicu tema u kojoj korisnici mogu izabrati neku drugu temu ukoliko im se zadana ne dopada. To, doduše, nije novost, ali je svejedno korisna opcija.

Kamera

Jedan od najzanimljivijih dijelova ovog uređaja je definitivno kamera – odnosno kamere. Naime, u pitanju je duo kamera od 48 i 5 MP – jedna standardna kamera rezolucije 48 MP sa f/1.8 otvorom blende, veličinom piksela od 0.8µm i PDAF autofokusom, te senzor dubine rezolucije 5 MP sa otvorom blende f/2.2. Zanimljivi dio jeste kamera od 48MP, odnosno konkretno kako se ona ponaša. Naime, iako je moguće praviti fotografije od 48 MP, u tom slučaju veličina piksela iznosi 0.8µm. To automatski znači da kamera prima manje svjetla, dakle pravi lošije fotografije sa manje osvjetljenja. Ukoliko, sa druge strane, koristite kameru u 12 MP modu, veličina piksela iznosi 1.6µm. Time su, naravno, fotografije u lošijim uslovima osvjetljenja nešto bolje.

Aplikacija kamere koja dolazi unaprijed instalirana na uređaju pravi dobre fotografije, sa dovoljno detalja. Sa druge strane, boje su povremeno poprilično blijede, te fotografije nisu žive kao što bi mogle biti. To se, sa druge strane, može riješiti instalacijom druge aplikacije kamere kao što je Google Cam sa omogućenim Night Sight modom. Detaljnija recenzija kamere Redmi Note 7, kao i poređenje iste sa nekim drugim uređajima, tema je za neki drugi tekst, dok će se sveobuhvatna recenzija Redmi Note 7 uređaja koju trenutno čitate pozabaviti uglavnom aplikacijom kamere koja dolazi unaprijed instalirana. Ispod možete pogledati primjere fotografija napravljenih navedenom aplikacijom kamere.

Što se tiče videozapisa, iako Snapdragon 660 podržava snimanje u 4K rezoluciji, ta opcija nije dostupna u zadanoj aplikaciji kamere. Kao što je slučaj i sa fotografijama, to se može popraviti sa posebnom aplikacijom kamere. Međutim, Xiaomi je očigledno odlučio da se ne želi potruditi i iskoristiti puni potencijal kamere ovog uređaja.

Baterija

Baterija na Xiaomi Redmi Note 7 uređaju ima kapacitet od 4000 mAh, te podržava QuickCharge 4 tehnologiju brzog punjenja. Zbog toga punjenje ovog uređaja punjačem iz kutije traje nešto više od 2 sata. Ukoliko se ipak odlučite za kupovinu bržeg punjača, punjenje će trajati oko sat i 40-50 minuta.

Što se tiče trajanja baterije, Redmi Note 7 nas nije očarao, ali nije ni razočarao. Od baterije možete očekivati jedan dan korištenja na Wi-Fi mreži, te čak i kombinaciji mobilnih podataka i Wi-Fi mreže. Prevedeno u neke konkretnije brojke, možete očekivati oko 5 sati konstantno upaljenog ekrana (naravno, manje ukoliko konstano koristite mobilne podatke), što za uređaj sa ekranom ove veličine nije naročito loše. Ukoliko isključite mobilne podatke, GPS te smanjite osvjetljenje ekrana (ili isključite automatsko prilagođavanje), sigurni smo da možete “izvući” i više od ranije navedenih 5 sati konstantno upaljenog ekrana.

Zaključak

Recenzija Redmi Note 7 uređaja trebala je pokazati koliko su Xiaomi uređaji kompetentni na tržištu i da li zaista nude najbolji odnos uloženo – dobiveno. Iako to nije slučaj sa svakim uređajem, definitivno jeste sa Redmi Note 7 uređajem, koji se za svoju cijenu od otprilike 200-225€ za verziju koju smo imali priliku testirati, ponaša mnogo bolje nego što bi se očekivalo (i definitivno mnogo bolje od konkurentnih uređaja iste cjenovne klase).

Par stvari nam je, doduše, nedostajalo na ovom uređaju. Sa ovim uređajem možete zaboraviti na beskontaktno plaćanje kao i generalno sve što omogućava NFC koji nije prisutan na ovom uređaju. Nije prisutan ni pedometar, pa možete zaboraviti i na bilo kakve fitness aktivnosti ili mjerenje koraka, osim ako ne posjedujete zasebnu fitness narukvicu. Ovaj uređaj također nema podršku za Google ARCore, te nema neke posebne mogućnosti prikazivanja sadržaja u proširenoj realnosti. Sa druge strane, Redmi Note 7 ima toliko toga za ponuditi na drugim frontovima, te se neki kompromis mora postići.

Vrijedi li Redmi Note 7 vašeg novca? Apsolutno da. Ako ste spremni na par kompromisa, za 200-225€ koliko košta globalna verzija sa kamerom od 48 MP i 4/64 GB memorije možete dobiti zaista konkurentan uređaj. Problemi poput nedostatka pedometra mogu se riješiti relativno jeftino pametnim narukvicama koje koštaju 10€ i više, a NFC većina korisnika svakako i ne koristi (osim, naravno, nekih naprednijih). Najjednostavnije rečeno – koliko para, toliko muzike.

Napominjemo, detaljna recenzija kamere Redmi Note 7 uređaja stiže u narednih nekoliko dana, i tu je jasno vidljivo zašto je Xiaomi odlučio štediti na aplikaciji kamere.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Naučnici uspjeli da list spanaća pretvore u ljudsko srčano tkivo!

Previous article

KLIMATSKE PROMJENE: Jul 2019. zvanično najtopliji mjesec u istoriji

Next article

You may also like

More in Novosti

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *