0

Da je na vrhu teško dokazali su mnogi monarsi, kraljice i nesrećni imperatori čija je vladavina bila toliko kratka da ih je istorija upamitla samo kao usputne belješke. Bilo da im je glave došla bolest, pobuna, ubistvo ili je sve ostalo pod velom misterije, predstavljamo vam 5 najnesrećnijih vladara u istoriji.

1. PAPA KOJI JE NAJKRAĆE VLADAO

Papa Urban VII nije vladao ni pune dvije nedelje. Umro je samo 13 dana nakon što je proglašen za papu, što ga čini Hristovim vikarom sa najkraćim radnim stažom. Kada je papa Sikst V umro 1590. konklava je izabrala novog papu, Urbana VII. Narod je imao velika očekivanja od novoizabranog poglavara crkve – i zaista, u prvih nekoliko dana sve je obećavalo da će vladavina Urbana VII biti period prosperiteta, prvenstveno za stanovnike Rima. Nažalost, ubrzo se razbolio i nakon samo nakon nekoliko dana umro.

2. KRALJ KOJI JE NAJKRAĆE BIO NA VLASTI

Nagradu za kralja sa najkraćom vladavinom dobija Luis-Antoan, koji je na prestolu naslijedio francuskog kralja Čarlsa X. Vladao je čitavih 20 minuta, prije nego što je, poput njegovog prethodnika i sam abdicirao.

3. KRALJICA SA NAJKRAĆOM VLADAVINOM

Kada je bolešljivi i slabašni sin Henrija VIIIEdvard VIumro mlad, mnogi uticajni protestanti plašili su se da će kruna otići njegovoj polusestri, katolikinji, Meri (u istoriji poznatijoj kao Krvava Meri). Edvard VI došao je na prijesto sa samo devet godina, a uticajni dvorjanin Džon Dadlivojvoda od Nortamberlanda, veoma brzo proglasio se za regenta maloljetnog kralja.

Plašeći se da će izgubiti kontrolu nad krunom, Dadli je kovao zavjeru koja je trebalo da omogući da prijesto preuzme gospa Džejn GrejEdvardova rođaka. Da bi osigurao svoje mjesto na dvoru, Dadli je primorao Džejn da se uda za njegovog sina. Nažalost, Džejn Grej nije imala podršku naroda i nakon samo devet dana vladavine, na čelu velike vojkse, Meri je nasilnim putem preuzela vlast. Mnogi istoričari smatraju da je Meri htjela da poštedi svoju mlađu rođaku, ali je njen nepromišljeni otac uzeo pogrešnu stranu, priključivši se pobuni protiv aktuelne vlasti, time presudivši sopstvenom djetetu. Džejn je postala preveliki rizik i 12. februara 1554. ubijena je u London taueru.

4. PREDSJEDNIK SA NAJKRAĆIM MANDATOM

Vilijam Henri Harisondeveti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, preminuo je nakon samo jednog mjeseca obavljanja ove funkcije. Kada je 1841. u šezdeset osmoj godini života, došao na vlast, bio je najstariji dotadašnji predsjednik, i tu titulu je zadržao sve do Ronalda Regana koji je ovu funkciju preuzeo sa nepunih godinu dana više. Harison je insistirao da inauguracioni govor (najduži u dosadašnjoj istoriji SAD-a) bude održan uprkos nevjerovatno niskoj temepraturi, dok je sam odbio da se utopli kapom ili kaputom. Istoričari vjeruju da je tom prilikom zaradio upalu pluća, i nakon samo mjesec dana podlegao je bolesti. Druga teorija, skorijeg porekla, nalaže da je ovaj nesrećni predsjednik umro od posljedice trovanja kanalizacionom vodom koja je zagadila pijaću u Beloj Kući.

Prvi pratilac: Džejms Garfilddvadeseti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, na ovoj poziciji bio je samo sto dana. Na njega je nekoliko puta pucao poremećeni muškarac, ali ga to, začudo, nije ubiloDva i po mjeseca, Garfild je bio na ivici života dok su doktori pokušavali da pronađu metak koji se duboko zavukao u predsednikovo tijelo. Da ironija bude veća, smrt nije uslijedila kao posljedica rane nastale od metka, već nakon infekcije nastale nakon dugotrajnih previranja po predsjednikovom tijelu od strane doktora neopranih ruku.

5. IMPERATOR NAJKRAĆEG VIJEKA

Iako je ova kategorija prepuna samoproklamovanih careva koji su vladali veoma kratko, najočigledniji izbor predstavlja Napoleon II. Proglašen je za cara sa nepune četiri godine, nakon poraza i abdikacije njegovog oca, Napoleona, posle bitke kod Vaterloa 1815godine. Na njegovu nesreću, nikako nije uspio da nastavi stopama svog oca, vladajući u egzilu, u Austriji, nepunih 16 dana, nakon kojih je monarhija u Francuskoj, makar i privremeno, bila obnovljena dolaskom Luja XVIII na vlast. Napoleon II je boravio u Austriji do kraja svog kratkog života, gde je i umro od tuberkuloze u 21. godini.

Počasno mjesto: Taičang14. car dinastije Ming došao je na vlast 1620. godine. Nakon samo deset dana, razbolio se, zaradivši dijareju, i teško bolovao sve dok mu dvorjanin, Li Kežu, nije dao misteriozne crvene pilule koje su, naime, trebale da izliječe bolest. Nakon jedne popijene, car se osećao mnogo bolje, i ohrabljen njihovim dejstvom veoma brzo uzeo je još jednu – sledećeg jutra pronađen je mrtav u svojim odajama, nakon samo 29 dana vladavine. Sadržina ovih pilula kao i namera dvorjanina postale su dio folk legendi Kine, danas poznatije kao slučaj “Misterije crvenih pilula”.

 

Izvor: Nationalgeographic.rs

INSTAGRAM OPEN BALKAN

GLEDALI STE “300”? SPARTANCI SU ZADIVILI SVIJET, ALI OSVETA PERSIJANACA NAKON TERMOPILSKE BITKE ZGROZILA JE I VARVARE

Previous article

U Singapuru napravili vještačku kožu koja ʽosjećaʼ

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *