0

Do kraja ove godine Crna Gora će zaokružen regulatorni okvir o upravljanju i korišćenju radio frekvencijskog spektra, što obuhvata i odgovarajuće planove raspodjele radio frekvencija koje su predviđene za 5G mrežu, kazali su za Televiziju Crne Gore iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost EKIP. Poručuju da nova tehnologija neće uticati negativno na zdravlje i okolinu, a slične poruke stižu i iz naučne zajednice.

Pomoćnik direktora Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Boris Jevrić kazao je da planiraju da do kraja godine odrade studiju o strategiji uvođenja 5g mreža u Crnu Goru.

– Cilj ove studije će biti da se identifikuju regulatorni, tehnološki, strukturalni, spektralni aspekti za razvoj budućih 5G sistema – rekao je on

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu Enis Kočan rekao je da je za budući razvoj 5G sistema u Crnoj Gori bitna saradnja svih zainteresovanih strana.

– Pošto je ova infrastruktura od značaja za Crnu Goru, u proces implementacije bi trebalo da se uključi šira zajednica. To su stručna i Vladina tijela, Univerzitet, mobilni operateri i regulatorna agencija. Dobra stvar je što se sa implementacijom već počelo u pojedinim zemljama, pa ćemo mi koristiti njihova znanja i iskustva – kazao je Kočan.

Prema riječima struke, proces uvođenja 5G mreže trajaće 10 godina, i to kroz dvije faze. U prvoj će se oslanjati na postojeću infrastrukturu 4G mreže, a od 2025. godine bi trebalo da koristimo sve napradne funkcije 5G tehnologije.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Ovogodišnji iPhone Pro bi trebao stići sa 120 Hz osvježavanjem ekrana

Previous article

Ogroman asteroid prečnika i do 4 km danas presjeca orbitu Zemlje

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *