0

Nestanak električne energije u domu može nas iznenaditi i poremetiti nam rutinu, ali i primorati da pribjegnemo nekim privremenim rešenjima dok se struja ne vrati. Međutim, često pravimo i greške koje mogu da ugroze našu sigurnost.

Zbog bezbjednosti – kako vas tako i vaših ukućana – ali i da biste spriječili mogućnost štete te sebi olakšali dok se struja ne vrati, kada u vašoj kući nestane struje nikada nemojte

… koristiti svijeće

 

Paljenje svijeća kada nestane struja čini se kao klasično rejšenje, ali to nikako nije najsigurnija opcija. Djeca ili kućni ljubimci lako mogu da sruše svijeću i nikada ne biste smijeli da je ostavite bez nadzora kada idete iz sobe u sobu. Pripazite i kada rukujete s svećnjacima koji mogu postati vrlo vrući ako ostavite da svijeća gori predugo.

Umesto svijeća, bolje rješenje biće da na određena mjesta u stanu gdje vam je svetlo najpotrebnije stavite baterijske lampe i da povremeno provjeravate da li rade.
… ostaviti veće kućne aparate uključene u struju

Čim nestane električne energije, isključite iz struje sve veće aparate u domu, poput televizora, računara i sličnih aparata, a manje samo možete isključiti, poput lampi i radija. To je bitno uraditi jer ako svi aparati ostanu uključeni, kada se struja vrati može doći do strujnog udara koji će spržiti elektronske naprave ili preopteretiti strujno kolo.

… prečesto otvarati frižider ili zamrzivač

Ukoliko tokom nestanka struje ne otvarate frižider ili zamrzivač, hladan vazduh će ostati unutra i spriječiti da se namirnice pokvare. Šta više, neotvoren frižider može da održava odgovarajuću temperaturu bar četiri sata, a u dobrom frižideru namirnice mogu da budu sigurne i do dva dana.

Ako do nestanka struje dođe kada je napolju vruće, preporučuje se da stavite prekrivač na frižider i zamrzivač koji će poslužiti kao dodatni sloj izolacije.

 

… dopustiti da se slavine previše ohlade

 

Ako struja nestane tokom zime, postoji opasnost da se voda u slavinama zamrzne što može dovesti do pucanja slavina. Dok su slavine u novijim i renoviranim kućama vrlo vjerovatno pravilno izolovane, u starijim kućama dobro je provjeriti slavine u podrumu, garaži kao i spoljnji vodovod i ako su slavine neizolovane umotajte ih u izolacijsku pjenu, stare prekrivače ili peškire i ostavite da voda lagano curi kako biste smanjili rizik od smrzavanja.

… koristiti svu vodu odjednom

Kod dužeg nestanka struje, toplu vodu treba trošiti umjereno jer može doći do njenog nestanka. Da u vašoj kući ne bi nestalo vode, budite štedljiviji s vodom kada se tuširate i puštate vodu u WC-u.

… pretjerano koristiti mobilni telefon

Da biste skratili dosadu dok nema struje, možda ćete i posegnuti za mobilnim da surfujete internetom ili igrate igricu, ali pripazite da ne pretjerate i da vam se ne potroši baterija. U ovakvoj situaciji svakako je dobro da uz sebe imate telefon s punom baterijom u slučaju da morate da obavite hitan poziv. Kako biste dodatno sačuvali bateriju, isključite sve aplikacije koje trenutno ne koristite.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Vremenska prognoza za nedjelju, 11. oktobar

Previous article

Svako peto domaćinstvo nema pristup internetu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *