Trader woman using crypto payment service provider app with smartphone - Cryptocurrency trend
0

U Bugarskoj, Srbiji i na Kipru uhapšeno je više osoba zbog prevara sa kriptovalutama, saopšteno je na sajtu Europola.

U ovoj akciji ukinuti su i pozivni centri za prodaju lažnih kriptovaluta, koje su namamile njemačke žrtve da ulože više od dva miliona eura u lažne veb stranice za kripto investicije.

Pripadnici policije i pravosudni organi Bugarske, Kipra, Njemačke i Srbije, uz podršku Evropola i Evrodžasta, sproveli su združenu akciju protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su umješane u onlajn prevare u vezi sa ulaganjima.

U okviru akcije, uhapšeno je 14 osoba u Srbiji, dok 214 ispitanih lica očekuje krivično gonjenje. Pretraženo je 22 lokacije (pet u Bugarskoj, dvije na Kipru, tri u Njemačkoj i 214 u Srbiji), među kojima i četiri kol centra i 11 rezidencija u Srbiji. Ukupno je  zaplijenjeno tri hardverska novčanika sa oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 eura u gotovini, tri vozila i elektronska oprema.

Osumnjičeni su koristili reklame na društvenim mrežama kako bi namamili žrtve na sajtove kojima su tajno upravljali kriminalci, a koji su nudili naizgled izuzetne mogućnosti ulaganja u kriptovalute.

Žrtve, uglavnom iz Njemačke. Prvo bi uložile niske, trocifrene sume. Lažna povećanja cijena koja su dovela do navodno unosnog profita su ih zatim uvjerila da izvrše transfere vecih iznosa.

Trenutno se procenjuje da je finansijska šteta njemačkih žrtava veća od dva miliona eura, a među oštećenima su i građani Švajcarske, Australije. Pretpostavlja se da ce broj neprijavljenih slučajeva vjerovatno biti mnogo veći, odnosno da bi nezakonita dobit koju su ostvarile kriminalne grupe, sa najmanje četiri pozivna centra u istočnoj Evropi, mogla biti u stotinama miliona eura.

Ova kriminalna mreža, koja se sastoji od više različitih kriminalnih aktera koji djeluju preko pozivnih centara, namamila je žrtve da ulažu velike količine novca u lažne šeme kriptovaluta.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Zagreb: Ukrajinke podvaljivale lažne zlatne poluge

Previous article

Naplatila sam svoje tijelo, kupiću kuću ove godine

Next article

You may also like

More in Balkan

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *