0

– Oni će biti smješteni u objektu koji im je rezerviran, odnosno koji je osiguran o trošku obitelji, naloženo im je da se redovito javljaju sudu, morali su položiti svoje putne isprave, odnosno dokumente sudu, tako da jednostavno postoji ta obveza da se javljaju sudu i da se pojavljuju na daljnjim ročištima koja će biti zakazivana, rekao je za HRT hrvatski diplomat u Pretoriji Dario Klasić.

O mogućem izručenju Hrvatskoj, to jest eventualnom preuzimanju kaznenog slučaja od Zambije, treba biti ispunjen niz uvjeta za što su izgledi mali – kaže Klasić.

Djeca se ne mogu posjetiti

– Preliminarne istrage su pokazale da dokumenti koji su izdani u DR Kongu prije svega sudske presude nisu vjerodostojne, rekao je Klasić.

Na pitanje znači li to da roditelji djeci nisu dali dozvolu da djeca napuste Kongo, Klasić je dodao da je to isto jedan od inkriminirajućih elemenata.

Posvojenu djecu, koja imaju hrvatske dokumente, oduzele su zambijske socijalne službe. Hrvatski Klasić, koji brine o optuženim Hrvatima i posjećivao ih u zatvoru, zasad nije dobio dopuštenje da posjeti i djecu iako hrvatske vlasti znaju gdje su smještena.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Oni krivnju negiraju.

Sud u Ndoli, trećem najvećem gradu afričke države koja broji oko 19,5 milijuna ljudi, u dopustio je prije dva tjedna hrvatskim državljanima da se brane sa slobode nakon što polože jamčevinu, 20.000 zambijskih kvača po osobi (oko 1100 dolara) i putne isprave, reguliraju boravište u Zambiji i pronađu 16 ljudi koji će za njih jamčiti.

„Ne mogu razgovarati s novinarima“

HRT-ov reporter Miro Aščić kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako je osam hrvatskih državljana 46 dana provelo u pritvoru u Zambiji. Danas su pušteni, te se trenutno nalaze u privatnom smještaju.

Zbog izrazito strogih zambijskih zakona, oni ne smiju razgovarati s novinarima, jer bi tada postojala mogućnost ponovnog vraćanja u pritvor.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Ovo je mesto u Srbiji u kojem je pronađena ogromna zlatna žila

Previous article

Da li znate koja je najduža reč u srpskom jeziku?

Next article

You may also like

More in Balkan

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *