0

Albanski premijer Edi Rama je 3. januara saopštio da su iz baze Kejp Kanaveral na Floridi u svemir lansirani sateliti Albanija 1 i Albanija 2, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Rama je na Fejsbuku podijelio snimak u kojem je prikazan trenutak lansiranja.

„Rečeno, učinjeno. Lansirana je raketa Falkon 9 koja nosi naša dva satelita Albanija 1 i Albanija 2 u svemir“, napisao je Rama, prenosi portal Radio-televizije Albanije.

Napomenuo je da Albanija sada ima više mogućnosti da kontroliše i zaštiti svoju teritoriju.

„Od danas Albanija ima više visokotehnoloških mogućnosti za kontrolu i zaštitu teritorije, pružajući u realnom vremenu važne podatke u nizu ključnih aspekata za održivi razvoj“, poručio je albanski premijer na svom Fejsbuk profilu.

Satelite je u orbitu prenijela raketa Falkon 9 u okviru misije Transporter-6, u sklopu koje će 114 mikrosatelita i drugih svemirskih letjelica biti poslano u orbitu.

„Svrha dva satelita je bolja kontrola albanske teritorije. Svemirski alat će se koristiti za pitanja u vezi sa civilnim poslovima u zemlji i borbom protiv organizovanog kriminala ili za kontrolu narkotika, kao i za identifikaciju zapaljenih područja“, prenosi portal Radio-televizije Albanije.

Oba satelita će Albaniju koštati šest miliona dolara za period od tri godine, a vlada u Tirani će imati prioritetni pristup nad njima.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Rođendan frontmena Ramštajna

Previous article

4 znaka da ste pametniji od prosjeka

Next article

You may also like

More in Balkan

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *