0

EnvPro je organizacija koja je svojim angažmanom u prethodnom periodu dala doprinos za očuvanje i zaštitu ovog područja kroz dvije faze, u prvoj fazi projektom sa fokusom na biomonitoring koji je omogućio da se prikupe početni podaci o stanju slatkovodnog biodiverziteta u Zeti, identifikuju ključne bioindikatore, obuče prve volontere i lokalnu zajednicu da sprovode biomonitoring, izrade prvi replikativni protokol za biomonitoring, tako, i da na osnovu dobijenih podataka nastave sa novim aktivnostima kroz drugu fazu projekta Vode Balkana sa ciljem razvoja Plana upravljanja i Komunikacione strategije Parka prirode „Rijeka Zeta” kao važnih dokumenata koji će biti od velikog značaja za efikasno upravljanje ovim područjem.

Foto: Volim Danilovgrad

Naslanjajući se na ove rezultate i u cilju nastavka pružanja podrške za zaštitu i unapređenje ovog područja Program za životnu sredinu (EnvPro) je 15. novembra 2022. godine započeo novi projekat koji nosi naziv „Vode Balkana: bioindikatori, edukacija i turizam – upravljanje kroz saradnju”.

Primarni ciljevi ovog projekta, kako su naveli na zvaničnom sajtu organizacije, su: Izgradnja povjerenja i saradnje između predstavnika lokalne zajednice, lokalne samouprave i upravljača zaštićenim područjem; Kreiranje aplikacije za monitoring i pokretanje participativnog upravljanja Parkom prirode „Rijeka Zeta”; Kreiranje edukativnih i turističkih programa vezanih za biomonitoring.

Projekat će trajati do 30. novembra 2023. godine, a njegovu realizaciju i ovog puta podržao je The Nature Conservancy (TNC).

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Milo i Aco Đukanović u vezi sa Koza Nostrom

Previous article

Stiže dokumentarac o Pameli Anderson

Next article

You may also like

More in Balkan

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *