0

Facebook je, prema svemu sudeći, godinama prikupljao podatke o pozivima i SMS podatke sa Android uređaja. Nekoliko Twitter korisnika prijavilo je da su pronašli mesece ili godine podataka o istoriji poziva u njihovoj Facebook datoteci sa podacima. Određeni broj Facebook korisnika je zabrinut zbog nedavno objavljenog Cambridge Analytica skandala o privatnosti, što ih je podstaklo da preuzmu sve podatke koje Facebook na njihovim nalozima. Za neke korisnike su dobijeni rezultati bili alarmantni.

Ars Technica izveštava da je Facebook tražio pristup kontaktima, SMS-u i istoriji poziva na Android uređajima kako bi poboljšao svoj algoritam za preporučivanje prijatelja i napravio razliku između poslovnih kontakata i ličnih prijateljstava. Deluje da je Facebook ove podatke prikupljao putem svoje Messenger aplikacije, koja često zahteva da preuzme ulogu standardnog SMS klijenta.

Ars Technica ukazuje na ovaj problem i ističe da je Facebook ovu praksu primenjivao godinama, tokom perioda kada su Android dozvole pristupanja podacima bile značajno manje striktne. Google je promenio Android dozvole kako bi ih načinio jasnijim, ali programeri su ovo mogli zaobići i nastaviti pristupanje pozivima i SMS-ovima sve dok Google nije onemogućio zastareli Android API u oktobru.

Facebook je odgovorio na ove nalaze, ali kompanija izgleda sugeriše da je normalno da aplikacije pristupaju istoriji telefonskih poziva kada uploadujete kontakte na soc-net aplikacije. “Najvažniji deo aplikacija i usluga, koji vam pomažu u povezivanju, jeste olakšavanje pronalaženja ljudi sa kojima želite da se povežete”, ističe portparol Facebooka, u odgovoru na pitanje Ars Technice. “Dakle, prvi put kada se prijavljujete na telefon ili u messaging ili društvenu aplikaciju, široko je rasprostranjena praksa da sve počinje uploadovanjem kontakata u telefon”.

Isti praksa istorije poziva i prikupljanje SMS podataka još nisu otkriveni na iOS uređajima.

Facebook će možda morati da odgovori na neka dodatna pitanja o ovom prikupljanju podataka, posebno kada je u pitanju početak primene opisane prakse, kao i da li su Android korisnici zaista razumeli koje podatke su omogućili da Facebook prikupi.

U blog objavi objavljenoj u nedelju, Facebook je objasnio kako funkcioniše prikupljanje podataka i da je ova funkcija opciona, ali kompanija nije objasnila zašto su joj potrebni podaci i za šta ih koristi.

(benchmark)

INSTAGRAM OPEN BALKAN

I Xiaomi Mi 7 će implementirati “zub” na vrhu ekrana

Previous article

Tube Mate: Aplikacija za skidanje muzike na telefon

Next article

You may also like

More in Tehnologija

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *