0

Otkako je otkriveno da je Facebook omogućio kompaniji Cambridge Analytica da prikupi podatke o preko 50 miliona njihovih korisnika i iskoristi ih u političke svrhe, sve je više onih koji podržavaju kampanju #deletefacebook. U strahu za svoje privatne podatke, ali i iz protesta, brojni korisnici i kompanije brišu svoje naloge na ovoj društvenoj mreži.

S druge strane, tu su i pokušaji da se podaci dodatno zaštite od neovlaštenog prikupljanja – u čemu su najdalje otišli u Mozilli.

U njihov popularni internet preglednik Firefox korisnici od sada mogu instalirati dodatak Facebook Container Extension. On služi tome da privatne podatke korisnika koji se razmjenjuju s Facebookom “ogradi” u poseban “kontejner”, tj. da spriječi Facebook u namjeri da prikupi podatke izvan taba u kojem je otvoren, poput navika surfanja po drugim stranicama i slično.

Kod instalacije ove ekstenzije ona će izbrisati sve cookieje povezane s Facebookom i korisnika će odjaviti s te društvene mreže. Slijedeći puta kada on posjeti Facebook, tab u kojem je otvoren biće označen posebnom plavom linijom, što će označiti da je Facebook “na sigurnom” i da ne može prikupljati neželjene podatke s računara. Korisnici Firefoxa dodatak za zaštitu od Facebooka mogu preuzeti na ovom mjestu.

(bug)

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Kako skinuti mp3 pjesmu sa YouTube dirketno na telefon?

Previous article

Huawei objavio Y7 Prime 2018

Next article

You may also like

More in Tehnologija

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *