0

Budući da je kretanje cijene bitkoina i njegovo dostizanje novih rekordnih vrijednosti i dalje među glavnim vijestima, ova kriptovaluta privlači sve više investitora.

Međutim, kripto-početnici ne istražuju mnogo prije nego što se upuste u rudarenje ili investiranje u bitkoin, otkriva nedavno istraživanje softverske kompanije Kardifaj.

Podaci prikupljeni od 750 investitora u anketi sprovedenoj od 5. do 12. februara, u periodu tokom kojeg se cijena jednog bitkoina popela sa 37.000 na 47.000 dolara, pokazuju da samo 16,9 posto investitora koji su kupili ovaj digitalni novčih “potpuno razumije” vrijednost i potencijal kriptovalute, dok 33,5 odsto kupaca ili ne zna ništa o ovoj oblasti ili je nivo njihovog znanja “u povoju”, prenosi CNBC. Ipak, nedostatak znanja ili razumevanja nije ih spriječio od kupovine te virtuelne valute.

Anketa otkriva da više od 40 procenata svih kripto kupovina dolazi od novih investitora. Tome je djelimično doprinio rastući trend prihvatanja bitkoina kao sredstva plaćanja. U protekla dva mjeseca, i PayPal  i fintek kompanija Square dodali su ga na svoje platforme za onlajn plaćanja.

Rezultati ankete takođe pokazuju da je mnoge nove investitore na akciju podstakao strah da ne propuste priliku da zarade. Više od trećine ispitanika istraživalo je digitalne valute manje od mjesec dana prije kupovine, a svaki četvrti kupac je rekao da se u to upustio u nadi da će u kratkom roku profitirati.

Obim ulaganja u kriptovalute je u januaru ove godine bio 23 puta veći nego 2019. godine, navodi Kardifaj, pri čemu je prosječan pojedinačni iznos kupovine porastao na 1.212 dolara u odnosu na samo 432 dolara u istom mjesecu 2020.

Izlazak iz ove vrste ulaganja – odnosno prodaja kripto imovine – učestvovala je 26,8 posto u ukupnim transakcijama, što je pad u odnosu na udeo od 43,1 odsto u 2019. godini, kada je jedan bitkoin vrijedio nešto više od 3.000 dolara.

Ali nije samo meteorski uspon bitkoina privukao nove investitore u kripto sferu, već su u tome određenu ulogu imali i pozitivni komentari javnih ličnosti.

Od 750 anketiranih investitora, nešto manje od 180 je reklo da pozitivnije gledaju na Dogecoinom i da je sada veća vjerovatnoća da će u njega uložiti svoj novac zahvaljujući mnogobrojnim tvitovima glavnog izvršnog direktora “Tesle” Ilona Maska i njegovih 48 miliona pratilaca.

Zapravo, Maskovi tvitovi o Dogecoinu, koji je nastao kao šala, pomogli su da on postane treća najpopularnija kriptovaluta među ispitanicima, od kojih 8,0 posto ima tu valutu. Bitkoin i etereum, čija je zajednička tržišna kapitalizacija iznad jedan bilion dolara, i dalje su najpopularniji.

Investitori, ipak, nemaju potpuno povjerenje u kripto. Više od polovine anketiranih saglasno je u odgovoru da im je najveća briga gubitak novca zbog izrazite volatilnosti cijena virtuelnih valuta, zaključuje se u izvještaju Kardifaja.

Izvor: Bankar.rs

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Udružene IT kompanije pokreću talas promjena: Uz ICT Cortex do digitalne Crne Gore

Previous article

Da li Google zauvijek mijenja industrija digitalnog oglašavanja?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *