0

Od Aprila svi tipovi novih putničkih i lakih teretnih vozila koji će se stavljati na tržište EU-a morat će imati ugrađen elektronski sigurnosni sustav 112 E-poziv (112eCall) koji automatski alarmira hitne službe i javlja im lokaciju ozbiljnih saobraćajnih nesreća na ulicama.

Zakoni EU-a o tom pitanju, doneseni 2015. godine, počeli se primjenjivati u subotu, 31. Marta 2018.

Sistem E-poziv automatski naziva jedinstveni europski broj za hitne situacije 112 u slučaju teže saobraćajne nesreće i putem evropskog satelitskog sistema Galileo javlja lokaciju vozila službi hitne pomoći. Taj sistem, koji se može akvirati i ručno, javlja samo bitne informacije te ne bilježi i ne skladišti podatke.

Sistem će hitnim službama dojaviti tačnu lokaciju vozila, vrijeme nesreće i pravac u kom se vozilo kretalo, a to je najviše važno na autoputevima, čak i ako je vozač bez svijesti ili nije u stanju sam uputiti poziv. Time se rješava problem u slučajevima kada se vozač nalazi u njemu nepoznatom području i ne zna reći hitnoj službi lokaciju gdje se nalazi.

Procjenjuje se da će taj sistem skratiti vrijeme dolaska hitne pomoći za 50 posto u ruralnim područjima i za 60 posto u urbanim područjima, čime bi se spasili brojni životi.

(zimo)

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Samsung sprema Gear S4 pametni sat

Previous article

Pojavili se renderi Moto G6 i Moto G6 Play telefona

Next article

You may also like

More in Tehnologija

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *