Worker at machine in factory, Metal industry worker at factory.
0

Broj stranaca koji rade u Srbiji, povećava se iz godine u godinu zbog manjka domaće radne snage, kaže počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Atanacković je rekao za Tanjug da su glavni razlozi za to deficit radne snage kod nas, jer naši radnici odlaze u Evropu.

Pored toga, reč je i o rastu privredne aktivnosti u Srbiji kao i smanjeno interesovanje za pohađanje zanatskih škola, što opet dovodi do deficita nekih struka.

„Građevinarstvo je, na primer, takav sektor koji zahteva veliku multidisciplinarnost, tu su potrebni manje više svi ti zanatski profili, električari, vodoinstalateri i tako dalje, ali i sami građevinci“, rekao je Atanacković.

Građevinskih radnika u Srbiju najviše dolazi iz Turske, a onih koji rade u oblasti  niskogradnje i na izgradnji puteva, dosta radnika dolazi iz Azerbejdžana i drugih zemalja.

Prema Atanackovićevim rečima, veliki broj radnika pomaže u popunjavanju nedostataka radne snage u vezi sa kineskim investicijima. Pored toga, tu su i kineski radnici koji su angažovani u Boru i Majdanpeku.

REGIONALNA SARADNJA

Atanacković kaže da će sporazum koji postoji u okviru balkanskog zajedničkog tržišta pomoći poslodavcima da lakše angažuju radnike iz Severne Makedonije i Albanije koji su, smatra Atanacković, nama bliži po mentalitetu.

„Ukoliko naši privrednici budu uspeli da obezbede dovoljno kvalitetnu cenu rada, možemo dobiti ljude koji su bliži nekim našim navikavama, jer ipak se radi o Balkanu. Koliko će to da uspe i da li će, još ćemo da vidimo“, ocenio je Atanacković.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

„Noćni vukovi“ na paradi u Istočnom Sarajevu

Previous article

Za Srbiju postoje tri crvene linije za situaciju na KiM

Next article

You may also like

More in Balkan

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *