0

Bosanski Srbi juče su u Istočnom Sarajevu proslavili dan formiranja autonomnog entiteta, uprkos tome što je Ustavni sud BiH osporio 9. januar kao Dan RS i praznovanje tog datuma proglasio neustavnim. U defileu su, kako prenose mediji, učestvovali pripadnici policije, specijalnih snaga, predstavnici udruženja veterana i predstavnici proruskog udruženja „Noćni vukovi“.

Ovo je bilo prvi put da je centralna manifestacija sa oko 2500 učesnika umjesto u Banjaluci održana u Istočnom Sarajevu, a defileu su, osim najviših zvaničnika RS, prisustvovali i pojedini ministri iz vlade Srbije, uključujući i šefa diplomatije Ivicu Dačića. Na svečanoj bini bio je i sin predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Danilo.

Članovi boračkih i civilnih udruženja, kao i udruženja žrtava rata u Bosni i Hercegovini podnijeli su juče krivične prijave sudu u Sarajevu protiv rukovodstva RS zbog kršenja odluke Ustavnog suda BiH.

Međutim, oni koji su učestvovali u defileu, bili su nepokolebljivi.

„Ovo je ono za što smo se borili, jedina svijetla tačka rata koji Srbi čak nijesu željeli, dobili smo republiku koju treba da sačuvamo“, kazao je za Rojters Pajo Paprica, član specijalne policijske brigade iz Foče.

Prošle nedjelje, veterani rata u Sarajevu najavili su proteste protiv obilježavanja praznika, ali su oni otkazani nakon razgovora predstavnika MUP-a sa predstavnicima boračkih i nevladinih organizacija.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

NAUČNICI USPELI DA PRENESU ONOLIKO PODATAKA KOLIKI JE CEO PROPUSNI OPSEG INTERNETA

Previous article

Povećava se broj stranaca koji rade u Srbiji

Next article

You may also like

More in Balkan

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *