Instagram TV
0

Facebook je uputio malo konkretniji udarac prema Youtube-u tako što su lansirali IGTV aplikaciju koja omogućuje upload videa isključivo u vertikalnom formatu do sat vremena duljine u odnosu na dosadašnji limit od 60 sekundi.

Vertikalni format

Osobno sam protivnik snimanja videa u vertikalnom formatu, što zbog nemogućnosti dobrog kadriranja, što zbog manje mogućnosti za kompoziciju i radnju, ali ovo je svijet u kojem se stvari mijenjaju iz dana u dan i tamo gdje je pažnja, tamo se ide, neovisno o tome što mi mislimo i kako se osjećamo.

Činjenica je da većina ne razumije što snimanje u horizontalnom formatu donosi i snimaju vertikalno, zasloni mobilnih telefona su vertikalni i IGTV jednostavno ide uz tok, a mora se priznati da su dobro pripremili teren sa Instagram story funkcionalnošću, slikama i videima do 15 sekundi koje smo u stanju gledati nenormalno dugo i svi su u vertikalnom formatu pa nam ništa ne smeta.

Uostalom, to se lako da srediti tako da video u horizontalnom formatu smanjimo na veličinu u kojoj se uklapa u 9:16 format, a prazan prostor ispunimo porukama, naslovom videa i sličnim.

Može se!
Može li se do IGTV-a kroz Instagram?

Navodi se kako će Instagram aplikacija imati poveznicu na IGTV, tako da će korisnici vrlo jednostavno moći pristupiti svom sadržaju direktno, bez da moraju posebno otvarati aplikaciju. Nešto slično kao Facebook aplikacija i Messenger aplikacija.

Poveznica se nalazi lijevo od DM ikone na početnom ekranu, samo Instagram update koji smo napravili još uvijek ne nudi opciju na našem uređaju, ali vjerujemo da će uskoro doći.

Ovo je odlična stvar jer ćemo tako bez problema sve pratitelje moći direktno uputiti na kanal gdje mogu gledati epizode dulje od 60 sekundi, ne moramo se podsvjesno ograničavati na 60 sekundi kod snimanja epizoda kako bi ih normalno mogli uploadati na Instagram bez razdvajanja u dva videa.
Što nudi IGTV?

Nudi mogućnost uploada i pregleda video sadržaja profila koje pratite bez limita od 60 sekundi u vertikalnom prikazu, kao da gledate story, samo u duljem formatu. Aplikacija je dosta jednostavna, odmah prikazuje video bez nekih komplikacija, a ovdje vidimo ogroman prostor za video podcast, video recepte, video turističke ture, video recenzije, video sve ikada.

Potencijalna opasnost je da ćemo imati hrpu dugih i dosadnih video materijala od ljudi koje pratimo i koje ćemo vrlo vjerojatno preskakati nakon 15 sekundi jer zasada imamo ugrađen neki obrazac od 15 sekundi za takve vrste videa pa je neki okvir pozornosti do 10 sekundi. Bit će izazov zadržati pažnju gledatelja dulje od toga, a očekujemo detaljnije statistike za video na Instagramu kako bi mogli vidjeti u kojem trenutku su pratitelji prekinuli gledanje videa.

Upload limit je 1 sat, ali najavljuju kako će kroz vrijeme taj limit nestati pa ćemo imati potpunu slobodu kod uploada i samo čekamo prvi 10 hour IGTV video 🙂

Već neko vrijeme živimo u mobile-only i video-only svijetu, a ovo je samo dodatna potvrda da će tako ostati još neko vrijeme.

Kreiranje vlastitog kanala?

U priopćenju se navodi kako će IGTV omogućiti kreatorima da kreiraju svoje kanale na koje će se njihovi pratitelji moći pretplatiti (subscribe model s Youtube-a) i tako odmah dobiti obavijest o novim videima, a u opis videa bit će moguće i staviti linkove što je odlična prilika za leadove.

Vodi li ovo ka oglasima unutar videa i potencijalnu zaradu za kreatore?

Prenosimo izjavu CEO-a Instagrama u cjelosti sa stranice techcrunch.com:

“There’s no ads in IGTV today,” says Systrom, but he says it’s “obviously a very reasonable place [for ads] to end up.” He explained that since creators are investing a lot of time into IGTV videos, he wants to make that sustainable by offering them a way to monetize in the future. Instagram isn’t paying any creators directly for IGTV videos either, like Facebook did to jump-start its flopped Facebook Watch video hub.”

Iz ovoga možemo vidjeti da u bližoj budućnosti možemo očekivati monetizaciju za oglašivače, ali i za kreatore, samo je pitanje u kojoj mjeri obzirom da znamo na primjeru Youtube-a da klik na ovim prostorima i klik u Americi ne vrijedi jednako, hoće li se ovdje gledati engagement, pogledi, klikovi?

Tko sve može uploadati video?

CEO Instagrama je na predstavljanju naglasio kako će svi imati tu mogućnost, samo će manji i novi profili u startu moći pregledavati druge video materijale, ali s vremenom će i oni dobiti mogućnost uploada.

Kako definira manje profile nismo uspjeli doznati, ali vjerojatno postoji parametar u broju pratitelja.

Zaključak

Kao i svaki novitet, IGTV-u treba vremena kako bi vidjeli hoće li funkcionirati i kako će se stvari razvijati, ako stvari gledamo isključivo iz promatračke pozicije.

Ako smo pak kreator sadržaja ili imamo posao s aktivnim Instagram profilom , onda nemamo što gledati i čekati nego krenuti odmah na taj IGTV svim snagama, svim video materijalima, pa makar iskopali stare i ponovno ih uploadali, samo stvarajte sadržaj i napunite profil. Makar upalili mobitel i pričali kako je danas lijep dan i da vas baš zanima koliko ćemo dana zaredom imati sunce pa pitate svoje pratitelje da u komentare napišu brojku, odmah da dignete engagement kako spada.

Iskoristite ovaj početni period da se ufurate u način funkcioniranja IGTV-a, naviknete svoje pratitelje gdje mogu gledati vaše epizode i odmah u startu definirajte kategorije koje ćete emitirati kako bi znali kakav program mogu očekivati, u koje vrijeme i kojeg trajanja.

Jer ipak, sada imate priliku pokrenuti svoj prvi pravi TV kanal 🙂

 

Izvori:

http://different.hr/stigao-je-igtv/ 

https://business.instagram.com/a/IGTV
https://techcrunch.com/2018/06/20/igtv/
https://www.forbes.com/sites/paularmstrongtech/2018/06/20/instagrams-new-video-app-igtv-goes-live-tomorrow-youtube-should-be-worried/#37e6928a48b0

Fotografije:

https://instagram-press.com/wp-content/uploads/2018/06/02-20180619-KS-pamelachen-IMG_0157-2160_lo.jpg?w=800
https://techcrunch.com/wp-content/uploads/2018/06/1-EntryPoint-2UP-EN.png?w=680

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Student iz Ajndhovena izumio biciklo za pletenje: Uz Cyclo Knitter šal za pet minuta

Previous article

BitTorrent prodat blockchain startapu za 140 miliona dolara

Next article

You may also like

More in Tehnologija

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *