0

Na krilima teorija zavjere o povezanosti 5G mreže i COVID-19 bolesti u Velikoj Britaniji zapaljeno je više od 50 baznih stanica, a radnicima mobilnih operatera izloženi su napadima.

I prije izbijanja pandemije teoretičari zavjere imali su na piku 5G mrežu, a koronavirus SARS-CoV-2 je samo dolio ulje na vatru. Već smo pisali o različitim teorijama o povezanosti širenja virusa SARS-CoV-2 i mobilne mreže nove generacije, a čini se da su takve teorije “najozbiljnije” shvatili Britanci. Oni su klasični virtualni aktivizam i širenje teorije zavjera putem interneta i društvenih mreža zamijenili gerilskim akcijama u stvarnom svijetu.

Počelo je prvim danima aprila kada su zapaljene tri bazne stanice 5G mreža, a taj je trend dobio zamaha tokom narednih vikenda kada su gorjele brojne bazne stanice. Ukupno je dosad, prema podacima koje su novinari Business Insidera dobili od britanskih mobilnih operatera, zapaljeno više od 50 baznih stanica. Zanimljivo, velik broj zapaljenih baznih stanica nisu bile 5G stanice, već antene mobilnih mreža aktuelne 4G i starijih generacija.

Osim paljenja stanica, zbog 5G-a raznim su napadima izloženi i inženjeri i zaposlenici mobilnih operatera – samo je BT zabilježio čak 39 napada na svoje zaposlenike. Iz kompanije EE kažu da, iako svaki napad nije bio u potpunosti uspješan, na svim je napadnutim baznim stanicama zabilježena šteta.

Srećom, do sada nije bilo izvještaja o povredama zbog takvih napada i piromanije, ali u jednom slučaju stanari kuće na koju je bila naslonjena bazna stanica koja je zapaljena morali su biti evakuisani, a zapaljena je i antena koja je pružala signal bolnici u Birminghamu koja je napravljena za osobe obolile od bolesti COVID-19.

Iz organizacije Mobile UK koja zastupa četiri britanska mobilna operatera, za Business Insider komentarisali su kako su teorije koje kruže internetom vezane uz 5G apsolutno neosnovane i nemaju naučno uporište, uz upozorenje da se napadima na mobilnu infrastrukturu rizikuju životi te da se u ovo izazovno vrijeme svi kritični britanski sektori moraju fokusirati na borbu protiv pandemije.

Znate li da sadržaj našeg portala možete pratiti putem Vibera kao i preko Facebooka? Pored toga možete nas posjetiti na InstagramuYouTube ili Discordu. Kliknite ovdje i pridružite nam se!

(zimo)

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Pojavili se renderi Apple iPhone 12 Pro Max telefona

Previous article

Ovogodišnji iPhone Pro bi trebao stići sa 120 Hz osvježavanjem ekrana

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *