0

Iako nije zdravo, žene vrlo često odlažu odlazak u toalet. Za to uvijek imaju neki razlog, ali se pritom najmanje pitaju šta može da im se dogodi zbog toga što trpe.

Ovo su tri istine koje otkrivaju posljedice:

1. Bešika odrasle osobe može držati oko pola litra urina pre nego što ćete osjetiti da morate u WC. Kada vam se piški, a trpite, mišići bešike čvrsto se stežu kako bi zadržali mokraću i kako ona ne bi iscurila kroz mokraćni kanal. Ipak, bitno je znati da se nikakva veća šteta neće dogoditi ako to radite povremeno.

2. Šteta, nekad i dugoročna, može nastati samo ako konstantno odlažete odlazak u WC i ako trpite predugo.

U tom slučaju zbog slabljenja mišića bešike može se razviti urinarna retencija, tj. nemogućnost da se bešika isprazni u potpunosti, pa postoji veći rizik od infekcije.

Bešika tako može postati plodno tlo za razmnožavanje bakterija ako konstantno zadržava velike količine mokraće, što povećava rizik od upale bešike.

3. Kada nam se mnogo ide u toalet, svi govorimo „pući će mi bešika“, ali vjerovatnoća će se to dogoditi ekstremno je mala. Mnogo veća vjerovatnoća je da ćete se unerediti na putu do toaleta nego da vam pukne bešika.

U rijetkim slučajevima bešika može da pukne i kod zdravih osoba, na primjer ako popije previše alkohola koji poremetiti signale koje nam mozak šalje kada moramo u WC.

 

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Prvi radni dan u Hrvatskoj sa novom monetom

Previous article

OVO MOGU SAMO CRNOGORCI: Elektroprivreda vodi Pljevljake na izlet!

Next article

You may also like

More in Zdravlje

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *