0

Prošle godine ogroman broj dečjih igračaka u svijetu je označeno kao opasno i većina vodi porijeklo iz Kine.

Uzroci zbog kojih je neka igračka označena kao opasna su razni, a odnose se na hemijski sastav, mogućnost od zadobijanja povreda, opekotina, gušenja, davljenja i slično.

Ilustracija

Kada kupujete igračke, evo na šta bi trebalo da obratite pažnju:

Otrovne hemikalije koje nikako ne bi smjele da se pojavljuju u dječjim igračkama su: brom, živa, olovo, antimon, arsen, kadmijum, hrom, kobalt, nikl i kalaj jer spadaju u metale koji pored toga što mogu biti alergeni kancerogeni si i mogu biti štetni po zdravlje (u zavisnosti od njihove koncentracije i stepenu izloženosti). Svi sastojci od kojih su izrađene igračke trebalo bi da budu navedeni na etiketi.

Izbjegavajte PVC jer se izrađuje od ostataka plastike i sadrži opasne sastojke koji na ljude djeluju kao azbest. Igračke napravljene od PVC-a u Evropi su zabranjene, ali se i dalje masovno proizvode u Kini. Kada kupujete igračku, tražite oznaku reciklaže za PVC (V3), pa ćete znati jesu li igračke napravljene od nje ili ne. Ne kupujte bižuteriju za djecu, jer su u tom nakitu često i velike količine PVC-a.

Iako roditelji vjeruju u bezbjednost drvenih igračaka, opasni sastojci mogu se naći i u njima i to: PAU, nonilfenol, nikl, formaldehid, kao i organska jedinjenja sa kalajem. Uvijek pogledajte oznake na kupovnim igračkama. Za razliku od kupovnih, drvene ručno rađene igračke se uvijek prave od pažljivo biranog drveta a kreativac uvijek vodi računa na koji način obrađuje drvo. (Savjet je da svakako kupujete od provjerenih kreativaca)

Boje i krede netoksične su ako se na etiketi nalazi oznaka ASTM D-4236.

Kada kupujete igračku, tražite sertifikat na kojem stoji zemlja porijekla, kao i oznaka “tested” – znači da je proizvod odobrila agencija za proveru kvaliteta.
Provjerite sigurne igračke na listama specijalizovanih internet stranica za testiranje igračaka (npr. www.healthystuff.org).

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Avioni zbog magle ne mogu slijetati na sarajevski aerodrom

Previous article

Hrvatska preplavljena lažnim novčanicama eura

Next article

You may also like

More in Zdravlje

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *