0

Nakon prošlogodišnjeg nespornog hita, Huawei P8 telefona, koji je po cijeni konkurentnoj telefonima više srednje klase donio premium karakteristike i osjećaj, šta li nam je Huawei spremio za ovu godinu?

Kompanija Huawei nam je ustupila svoj Huawei P9 telefon, za koji smo imali visoka očekivanja nakon iskustva sa Huawei P8. Da li ih je ispunio? Počitajte u slijedećim redovima.

Prije svega pomenimo sadržaj pakovanja, a Huawei P9 dolazi u nešto manje impresivnoj kutiji nego Huawei P8 telefon, ali iskreno to i nije stavka po kojem se može mjeriti telefon. Većina drugih proizvođača takođe pakuje svoje premium telefone u kartonske kutije, neki čak u prilično neugledne. Uz telefon stiže osnovna oprema, a to je popratna dokumentacija, slušalice, punjač i USB Type C kabl.

Hardver

Huawei P9 dolazi sa istom veličinom i rezolucijom ekrana kao prethodnik, 5.2 inča i 1920 x 1080 piksela, a telefon pokreće Kirin 955 čipset proizveden od strane Huawei kćerka firme, HiSilicon. U pitanju je osmojezgreni čip koji posjeduje četiri Cortex A72 jezgra na 2.5 GHz i četiri Cortex A53 jezgra na 1.8 GHz, te Mali-T880 MP4 grafičko jezgro.

Uređaj koji smo mi dobili na test nosi oznaku EVA-L19 i posjeduje 3 GB radne i 32 GB skladišne memorije, dok Huawei u ponudi ima i P9 pod oznakom EVA-L29 sa 4 GB radne memorije i 64 GB skladišne memorije. Postoji mogućnost korištenja microSD kartice za proširenje radne memorije, ali u tom slučaju, sada već standardno, gubite mogućnost korištenja dvije SIM kartice, jer druga SIM kartica i microSD kartica dijele mjesto. Napomenimo kako postoji i EVA-L09 verzija koja takođe posjeduje kombinacju 3/32 GB memorije, ali posjeduje samo jedno mjesto za SIM karticu.

Huawei P9 je opremljen dvostrukom kamerom od 12 megapiksela sa zadnje strane, dok sa prednje strane stiže sa kamerom od 8 megapiksela. Opremljen je čitačem otisaka prsta, te baterijom od 3,000 mAh i USB Type C portom za punjenje.

Dimenzije telefona su praktično identične onim sa Huawei P8 uređaja, odnosno 145 x 70.9 x 7 mm, a težina je ista, 144 grama. Huawei P9 stiže u bijeloj, sivoj, srebrenoj i tri vrste zlatne boje.

Dizajn i izrada

Huawei P8 je za autora recenzije vizuelno bio skoro pa savršen telefon. Četvrtasti dizajn, sa zaobljenim ivicama, ali ravnim bočnim stranama je idealan za držanje i bez potrebe za maskom, a ovogodišnji Huawei premium uređaj je dobrim dijelom zadržao navedeni dizajnerski stil, ali uz promjene poput malo zaobljenih bočnih strana, srećom ne previše, nego taman toliko da budu drugačije, ali ne klizavije. Telefon djeluje zbog toga više premium i suptilnije, ali nama se osjećaj držanja čvrstog komada metala kod Huawei P8 telefona ipak više sviđa, no to su ipak lični ukusi.

Na prednjoj strani Huawei P9 telefona iznad ekrana se nalazi zvučnik, a lijevo od njega su senzori i prednja selfi kamera, dok je u dnu ispod telefona Huawei logo. Na gornjoj stranici se nalazi samo drugi mikrofon, dok je sa donje strane centralno postavljen USB Type C konektor, lijevo od njega su mikrofon i slušalice, a desno rešetka za zvučnik. Sa lijeve strane telefona možemo pronaći mjesto za SIM i microSD kartice, a sa desne tastere za kontrolu jačine zvuka i Power taster. Na zadnjoj strani Huawei P9 telefona u gornjem lijevom ćošku možemo pronaći sočiva dvije glavne kamere, desno od njih blic i senzore, a ispod blica i senzora se nalazi i čitač otiska prsta.

Kada sve sumiramo, možemo reći kako je Huawei P9 zadržao dizajnerske karakteristike svog prethodnika, uz dovoljno novina da izgleda drugačije i novije.

Ekran

Ekran Huawei P9 telefona je kao i kod prethodnika dimenzija 5.2 inča, IPS Neo-LCD tipa i Full HD rezolucije, odnosno 1920 x 1080 piksela što čini gustinu ekrana od 423 piksela po inču. Ekran i dalje ima odlične boje i svjetlinu, a obe karakteristike se mogu softverski podešavati. Iako će neki zamjeriti izostanak QHD rezolucije na ekranu premium klase, nama je izbor koji je Huawei napravio zaista odličan i racionalan jer po nema svrhe žrtvovati dužinu trajanja rada na jednom punjenju baterije zbog podizanja rezolucije koja se na 5.2 inča zaista nema primjetne razlike u odnosu na Full HD.

Kamera

Polje na kojem je Huawei P9 najviše napredovao u odnosu na svog prethodnika P8. Huawei P9 je opremljen sa dvije kamere od 12 megalipsela, ali za razliku od većine konkurencije Huawei se odlučio da ugradi jednu klasičnu kolor kameru, dok je druga kamera monohromatska (pravi crno-bijelu sliku). Iz Huaweija kažu kako navedena kombinacija kamera pomaže da se zadrži oštrina i u uslovima lošijeg osvjetljenja, a mi vam možemo potvrditi kako je Huawei sa kamerama na P9 telefonu definitivno uhvatio priključak sa ostatkom premium proizvođača izuzev Samsungove Galaxy S7 serije koja je trenutno u klasi za sebe kada je u pitanju korištenje kamera pri lošijem osvjetljenju. Napomenimo kako se u reklamnim materijalima navodi da je u razvijanju kamere učestvovao i njemački proizvođač optike i kamera, Leica, te se uz kamere sa zadnje strane P9 telefona nalazi i Leica natpis.

Navedino još i tehničke specifikacije, odnosno zadnje kamere Huawei P9 telefona posjeduju senzore od 12 megapiksela, objektive širine 27 mm, blendu veličine f/2.2 i tu smo očekivali veći otvor blende, ali očigledno da i ovaj radi korektan posao, fazni autofokus, dvotonski blic i veličinu piksela od 1.25 mikrona. Podržane su sve sada već standardne mogućnosti poput makro fokusa, bokeh efekata, ručnog podešavanja parametara, HDR te mnogobrojnih filtera. Takođe moguće je snimati ubrzane i usporene video snimke. U priloženoj galeriji možete vidjeti fotografije nastale pri uslovima idealnog osvjetljenja, ali i u hladu ili za vrijeme oblačnog dana i ako pogledate našu recenziju Huawei P8 telefona, vidjećete koliko je P9 napredovao u odnosu na starijeg brata.

Prednja kamera je preuzeta sa Mate 8 modela, odnosno posjeduje senzor od 8 m
egapiksela, blendu od f/2.4 i mogućnost snimanja Full HD video snimaka. Fotografije na suncu su fenomenalne, dok su u uslovima lopijeg osvjetljenja u klasi sa ostatkom premium konkurencije.

Zvuk

Snaga ugrađenog zvučnika je ono što nas svaki put obraduje na Huawei telefonima, pa tako i na P9. Zvuk koji telefon proizvodi je čist, jasan i glasan. Baš kakav i treba biti. Mjerenjem smo izmjerili 81 dB, što je nadprosječan rezultat. Rado bi isto rekli i za kvalitet zvuka ugrađenog mikrofona, ali ne možemo. Odnosno Huawei je izborom da stavi jednu rupicu za mikrofon umjesto više kao na P8 modelu napravio grešku i prigušio zvuk, boljka koju, iz našeg iskustva, ima većina uređaja sa jednom rupicom za mikrofon. Navedeni problem P8 ili Mate 8 nemaju. Da se razumijemo, konkurencija se često odlučuje na isti potez i ima istih problema, da morate primaknuti telefon ustima u bučnijim sredinama, ali smatramo da Huawei nije trebao mijenajti dobitnu kombinaciju kada je mikrofon u pitanju.

Softver

Huawei P9 stiže sa Android 6.0 Marshmalow nadograđenim Emotion UI korisničkim interfejsom u verziji 4.1. Navedeni smo imali prilike testirati na Mate 8 telefonu, tako da nećemo detaljnije ulaziti u analizu istog.

U pitanju je klasičan kineski pristup korisničkom interfejsu, odnosno isti ne posjeduje ladicu za aplikacije već su iste u stilu Apple iOS dostupne i razvrstane na početnim ekranima. Sve opcije koje se standardno nalaze na Android uređajima su tu, uz dodatak MagazineUnlock ekrana koji svaki put prikazuju drugu sliku na zaključanom ekranu, mogućnosti da iznad trake sa obavještenjima vidite trenutnu brzinu Internet prometa ili mogućnost da otiscima prsta pokrećete razne aplikacije, javljate se na poziv, isl. Ne znamo su vam takve mogućnosti bitne i koliko ih iko koristi, ali ne smetaju.

Utisci u radu i baterija

Telefon radi baš kao što bi i očekivali, savršeno glatko i bez zastajkivanja. Moramo navesti kako problem ulaska u Viber imenik nije prisutan kao na prethodniku, a i iako je ugrađena baterija većeg kapaciteta nego kod prethodnika, odnosno ima kapacitet od 3,000 mAh u odnosu na 2,680 mAh kod P8, telefon na jednom punjenu baterije možete nešto kraće koristiti, odnosno vrijeme korištenja telefona je oko 10 minuta kraće od punih 6 sati aktivnog rada dok je P8 uspjevao izdržati oko 6 sati i 20 minuta aktivnog rada. Ugrađeni Kirin 955 čipset je dosta moćniji od prethodnika, tako da se Huawei P9 telefon pomalo i grije. Ništa alarmantno i ometajuće, ali se primjeti.

Moramo napomenuti i fenomenalni čitač otiska prsta na Huawei P9 telefonu koji nas je zaista oduševio. Čitač podjednako radi i sa djelomičnim otiskom, prstima pod raznim uglovima, kao i sa mokrim prstima. Ako ga koristite za otključavanje telefona, ono je instantno. A položaj istog je takav da vaš kažiprst prirodno naliježe na senzor sa zadnje strane uređaja.

Zaključak

Nakon testiranja Huawei P9 telefona sigurni smo da će Huawei imati još jedan uređaj koji će prodati u velikim količinama. P9 ispravlja najveću manu prethodnika, a to je kamera koja ipak nije bila na nivou konkurencije. Huawei P9 je veoma dobro zaokružen telefon. Dobijete vizuelno veoma privlačan uređaj, odličnih specifikacija po nešto povoljnijoj cijeni od većine konkurencije. Jednostavno u premium klasi, većina uređaja teško parira Huawei P9 telefonu kada je odnos uloženo-dobijeno u pitanju.

Balkan Android se zahvaljuje kompaniji Huawei na ustupljenom uređaju na test.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Huawei P9 Lite recenzija i test

Previous article

Prvi utisci kamere Huawei P9 telefona

Next article

You may also like

More in Tehnologija

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *