0

Božić je praznik kada sve ružno i loše ostavljamo iza sebe, a nastupa vreme ljubavi i praštanja. Provedite praznik u porodičnoj atmosferi, u miru i slozi, a kako narodna tradicija nalaže na Božić započnite nešto novo i podsetite se nečeg starog. Na Božić radite ono što biste želeli da radite tokom cele godine. Ostanite zdravi, čuvajte sebe i svoje najmilije!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Božić, jedan od najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika kojim se obeležava rođenje Isusa Hrista.

Crkve koje se pridržavaju julijanskog kalendara Božić obeležavaju 7. januara. Božić po julijanskom kalendaru slave Srpska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, egipatski Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj. Božić je porodični praznik i obeležava se u kući i u crkvama. Ljudi se na Božić pozdravljaju sa „Hristos se rodi“, a odgovor je „Vaistinu se rodi“.

Na Božić se mesi česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli. Ko od ukućana nađe neki od simbola, veruje se da će na tom polju biti najuspešniji. Mladići su devojkama često kao tradicionalni božićni poklon poklanjali tzv. božićnicu, ukrašenu jabuku.

Prvi posetilac koji bi posetio kuću na Božić, tzv. polaznik ili položajnik, trebao bi biti zdrav, krepak, veseo što bi domu donelo sreću, a često su se unapred domovi dogovarali o „slučajnom“ posetiocu kako se ne bi izazvala nesreća. Ako bi pak na Božić padala kiša, verovalo se da će uroditi sve što se okopa motikom. Vernici se pozdravljaju sa rečima „Mir Božji. Hristos se rodi“ i otpozdravljaju sa „Vaistinu se rodi“. Posle 40 posnih dana, ovaj je prvi “mrsni“ dan.

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Šta smo saznali o Marsu protekle godine (VIDEO)

Previous article

Petković: Kurti zabranio da posetim povređene srpske dečake

Next article

You may also like

More in Društvo

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *